Ana Sayfa Çalışma Hayatı KÇÖ için çalışma süresinin mi işçi sayısının mı 1/3 azaltılması gerekiyor?

KÇÖ için çalışma süresinin mi işçi sayısının mı 1/3 azaltılması gerekiyor?

1194
0
İş yerinin sağlaması gereken koşullar açısından Kısa Çalışma Ödeneğine hak kazanılması için çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılması gerekmektedir çalışan sayısının 1/3’ünün salgın nedeniyle ücretsiz izne ayrılması değil. İş yerinde gerek tam zamanlı gerek yarı zamanlı çalışanların çalışma sürelerinin toplanıp 1/3’üne denk gelecek  bir sürede çalışma olmaması halinde Kısa Çalışma Ödeneğine İş yeri açısından başvuru şartı sağlanmış olur.
Kısa Çalışma Ödeneğinin iş yeri açısından sağlanması gereken koşulu ile ilgili yasada geçtiği şekliyle ifade etmek gerekirse; KÇÖ Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, iş yerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Emekli olup SGDP ödeyerek çalışmaya devam edenlerin ücretsiz izine ayrıldıklarında emekli maaşı yönünden gelirleri olduğundan Kısa Çalışma Ödeneğinden ve Ücretsiz izin Nakit desteğinden yararlanamazlar
KÇÖ’ye Hak kazanmak için çalışanların sağlaması gereken şartlar;

a) 17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılmak,

b) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak,

c) Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak,
ç) SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olmak, koşullarını birlikte taşımaları ve işverenleri tarafından 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında gerekli bildirimin yapılması halinde, 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi kapsamında ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanır.
(2) İşverenleri tarafından kısa çalışma başvurusunda bulunulan ve başvurunun kabul edilmesine karşın gerekli prim şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanlar, birinci fıkradaki koşulları taşımaları ve işverenleri tarafından ilgili dönem için eksik gün gerekçelerinin 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi kapsamında verilen ücretsiz izin olarak güncellenmesi halinde, ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanır.

 

4857 Sayılı İş Kanunu, 10’uncu maddesi

Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri
Madde 10 – Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan
fazla devam edenlere sürekli iş denir.

Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddeleri süreksiz işlerde yapılan iş sözleşmelerinde
uygulanmaz. Süreksiz işlerde, bu maddelerde düzenlenen konularda Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

 


Kaynak: 4857 İş Kanunu, İşsizlik kanunu Ek 2 Madde, 7244 Sayılı Kanun
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşe gelmeyen 65 yaş üstü çalışanlarımıza ödeme yapmak istiyoruz. Ücretini hangi isim altında ödeyebiliriz?
Sonraki İçerikEkonomik güven endeksi Nisan ayında %44,1 oranında azalarak 51,3 değerine düştü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz