Ana Sayfa Muhasebe Kar amacı gütmeyen (iktisadi işletmesi olmayan) bir dernekte dönem sonu işlemleri nasıl...

    Kar amacı gütmeyen (iktisadi işletmesi olmayan) bir dernekte dönem sonu işlemleri nasıl yapılmalıdır?

    356
    0

    Kar amacı gütmeyen (iktisadi işletmesi olmayan) bir dernekte dönem sonu işlemleri nasıl yapılmalıdır? Gelir-Gider hesapları nasıl kapatılmalıdır?

    Gelir fazlası (KAR) olması halinde 590 hesaba, Gider fazlası (ZARAR) olması halinde 591 hesaba yazılır.


    Dernek İktisadi işletmesi olan mükellefimiz her ay düzenli olarak bir dergi yayınlamaktadır. Bu dergi için kendi üyelerinden reklam almaktadır. Matbaadan basım hizmeti sonrasında iktisadi işletmemize fatura düzenleniyor. İktisadi işletme ise kendi Üyelerine bu reklamlar için … sayılı …. dergisi ilan bedeli açıklaması ile fatura düzenlemektedir. Bu faturalarda tevkifat uygulanacak mıdır? 

    KDV Genel Uygulama Tebliğine eklenen (I/C-2.1.3.2.15.) bölümünde, tüm KDV mükelleflerine ve belirlenmiş alıcılara yapılan reklam hizmetlerinde 3/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması öngörülmüştür. 

    Bu uygulamada tevkifata tabi tutulacak ticari reklam; ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurular olarak tanımlanmıştır. Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir. 

    Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılacaktır. Reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmeyecektir. 

    Sonuç olarak; ÜYELER (MÜŞTERİLER) KDV MÜKELLEFİ İSE ve alınan bedel KDV dahil 1.000 TL’nin üstünde ise; Düzenlenecek faturada hesaplanan KDV’den 3/10 oranında KDV tevkifatı yapılacağı görüşündeyiz.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOtomotivde en fazla ihracatı Kocaeli yaptı
    Sonraki İçerikİhracatçılara 24 bin hususi damgalı pasaport verildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz