22 Aralık 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile COVID-19 tedbirlerinden etkilenen esnaf ve sanatkarlara 3 ay süreyle verilen 1.000 TL’lik hibe ve 750 TL’lik hibe kira desteğinden yararlanan mükellefim, bu hibe desteğini için gelir olarak kayıtlarına alıp vergi ödeyecek mi?
Kira desteğinin gelir olarak kayıt edilmesi gerekir. Gerçek kişilere verilen aylık 1.000 TL (1.000 x 4 ay) 4.000 TL hibe olduğu için; VİV tabidir.
Ancak VİV deki istisna 2021 yılı için 7.060 TL olduğu için vergilendirilmez. Gelir yazılmaz.
15/07/2016 darbe girişiminde şehit olan şehidin eşinin annesi üzerine kayıtlı konutun şehit eşine hibe edilmesinde tapu harcı ve V.İ. Vergisi ödenip ödenmeyeceği hk.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) |
||||
Sayı | : | 90792880-140.04.01[2016-734]-374135 | 21.11.2016 | |
Konu | : | Şehit eşinin annesi üzerine kayıtlı konutun şehit eşine hibe edilmesinde tapu harcının ve V.İ.Vergisinin ödenip ödenmeyeceği hk. | ||
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimini engellemek amacıyla Genelkurmay Başkanlığına giden eşiniz …’ın şehit olduğunu belirterek, eşinizin annesi adına kayıtlı konutun tarafınıza hibe edilmesine ilişkin olarak tapuda yapılacak devir işleminden tapu harcı ve hibe işleminden veraset ve intikal vergisi alınıp alınmayacağı hususunda görüş sorulduğu anlaşılmıştır.
492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların tapu kadastro harçlarına tabi olduğu, Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin “I-Tapu işlemleri” başlıklı bölümünün 4 üncü maddesinde ise, gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden harç alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinin (d) fıkrasında da, ivazsız intikal tabirinin hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği belirtilmiştir.
Bu hükme göre, malların veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabidir. Kanunun muafiyet ve istisnaları düzenleyen 3 ve 4 üncü maddelerinde de, muafiyet ve istisnalar bentler halinde açıklanmış olup şehit yakınlarının hibe yoluyla edinecekleri mallara herhangi bir muafiyet ve istisna tanınmamıştır.
Öte yandan, 6353 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 75 inci maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin (b) bendine eklenen cümlelerde, “Bütün hak sahipleri adına bir konut için yapılacak aylık kira yardımının üst limiti ile ödeme usul ve esasları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir. Bu Kanun hükümlerine göre aylık alan maluller ile hayatını kaybedenlerin dul ve yetimlerine yapılan gayrimenkul hibeleri veraset ve intikal vergisinden, devir işlemleri harçlarından ve döner sermaye ücretlerinden ve bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kağıtlar için tahakkuk edecek damga vergisinden müstesnadır. Bu gayrimenkullerin maliyet bedellerinin tamamı bunları hibe edenler tarafından 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi ve 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesi kapsamında dönem gelirinden veya kurum kazancından indirilebilir.” hükmü yer almaktadır.
Bununla birlikte, 23.07.2016 tarihli ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KHK/667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında, “15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybeden veya malul olan sivillere 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında bağlanacak aylıklarının hesabında aynı fıkranın (h) bendi hükümleri esas alınır ve kendileri ile hak sahipleri, söz konusu (h) bendi kapsamında bulunanlara ilgili mevzuatında sağlanan diğer haklardan aynı şekilde yararlandırılır. Ancak, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, malulün ya da ölenin kendisine bağlanacak aylıktan az olamaz. Ayrıca, bunlar ile bu eylemler sebebiyle yaralananlar hakkında 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun nakdi tazminat hükümleri uygulanır. Bu şekilde bağlanacak aylıklarda, genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borç olmama şartı aranmaz.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimini engellemek amacıyla Genelkurmay Başkanlığına giden ve burada şehit olduğu anlaşılan eşinizin annesi adına kayıtlı gayrimenkulün tarafınıza hibe edilmesine ilişkin olarak tapuda yapılacak devir işlemi nedeniyle, 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (b) bendi gereğince tapu harcı ve veraset ve intikal vergisi alınmaması gerekmektedir.
Kaynak: İsmmmo,GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.