Ana Sayfa TTK Kanuna Aykırı Şekilde Gemilere Bayrak Çekenler Dikkat!!! Cezası var!!!

    Kanuna Aykırı Şekilde Gemilere Bayrak Çekenler Dikkat!!! Cezası var!!!

    2010
    0

    1- KANUNA AYKIRI ŞEKİLDE GEMİLERE BAYRAK ÇEKMENİN CEZASI VAR MI?
    Türk Bayrağı çekme hakkı olmamasına rağmen Türk Bayrağı çeken veya Türk Bayrağı çekmesi gerekirken başka bir devletin bayrağını çeken geminin kaptanı 6 aya kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.

    2- TASKDİKNAME VEYA ŞAHADETNAME ALMADAN GEMİYE BAYRAK ÇEKİLEBİLİR Mİ?
    18 gros tonilatodan küçük gemiler gemi tasdiknamesine ve bayrak şahadetnamesine ihtiyaç olmaksızın Türk Bayrağı çekebilirler. Bu gemiler hariç,
    2.1- Gemi tasdiknamesini veya onun onaylı suretini yahut bayrak şahadetnamesini almaksızın Türk Bayrağı çeken geminin kaptanı, 4 aya kadar hapis veya 200 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
    2.2- Gemi tasdiknamesi veya onun onaylı sureti veya bayrak şahadetnamesini gemide bulundurmayan kaptan 2 aya kadar hapis veya 100 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

    3- HARP GEMİLERİ İLE İSTİHKÂMLAR ÖNÜNDE VE LİMANDA BAYRAK ÇEKMEMENİN CEZASI VAR MI?
    Harp gemileri ile sahil istihkâmları önünde ve Türk limanlarına girerken veya çıkarken ticaret gemisine bayrak çekmeyen kaptan 3 aya kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.

    4- GEMİNİN ADININ KANUNA UYGUN ŞEKİLDE YAZILMAMASININ CEZASI VAR MI?
    Sicile kayıtlı bir geminin bordasının 2 yanına adının, kıçına da adı ile bağlama limanının usulüne uygun olarak yazılması yükümlülüğüne uymayan kaptan 3 aya kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.

    ***TTK 947 ilâ 950’nci maddelerde tanımlanan suçlar dolayısıyla cezaya hükmolunabilmesi için, fiilin kasten işlenmesi gerekir.

    ***TTK 947 ve 948’inci maddelerde öngörülen fiiller yabancı bir ülkede veya açık denizde bir Türk veya yabancı tarafından işlenmiş olsa bile cezalandırılır.

    ***Gemi tasdiknamesiyle bayrak şahadetnamesinin nasıl düzenleneceği, geminin adının gemi üzerine nasıl yazılacağı ve bu Bölüm hükümlerinin uygulama şekli bir tüzük ile belirlenir.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTicaret Gemilerinin Sicil Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?
    Sonraki İçerikEmre Yazılı Senet Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz