Ana Sayfa Duyurular Jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatları için nereye başvurulmalıdır?

Jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatları için nereye başvurulmalıdır?

795
0
5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun hükümlerine göre ruhsatlarla ilgili yetkiler büyükşehir olan illerde Valiliklerin, diğer illerde ise İl Özel İdarelerinin sorumluluğu altındadır.

Ülkemizdeki jeotermal kaynakların entalpi değerleri ve kullanım alanları nedir? Kaynak ilgili kanun çerçevesinde entegre olarak nasıl kullanılabilir?

Ülkemizde düşük (20-70°C) sıcaklıklı jeotermal sahalar başta ısıtmacılık olmak üzere, endüstride, kimyasal madde üretiminde kullanılmaktadır. Orta sıcaklıklı (70-150°C) ve yüksek sıcaklıklı (150°C’den yüksek) sahalar ise elektrik üretiminin yanı sıra reenjeksiyon koşullarına bağlı olarak entegre şekilde ısıtma uygulamalarında da kullanılabilmektedir. 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu hükümlerine göre jeotermal akışkanın sürdürülebilirliğin sağlanması açısından kaynak kullanıldıktan sonra tekrar yer altına gönderilmektedir. Ancak yer altına gönderilen kaynakta fazlalık olması durumunda tekrar değerlendirilerek konut ve sera ısıtmasında kullanılması tercih edilmektedir.

Ülkemizdeki jeotermal elektrik santrallerinin ilgili mevzuat çerçevesinde çevreye uygunluk denetim hükümleri nelerdir?

Jeotermal elektrik santrallarının çevresel etki değerlendirme izni 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında geçen “İşletme ruhsatı alındıktan sonra, ruhsat sahibince Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu kararı veya Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir karar belgesi alınarak, ruhsat alanı ve faaliyete ilişkin diğer meri mevzuattan kaynaklanan gerekli izinlerin alınması için ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları nezdinde en geç üç ay içinde girişimde bulunulması zorunludur. Çevresel Etki Değerlendirmesi işlemleri tamamlanmadan ve gerekli izinler alınmadan işletme faaliyetlerine başlanmaz…” hükmüne tabidir. Ayrıca söz konusu uygulama yönetmeliğinin 12 inci maddesinde “Jeotermal sistemin ve çevrenin korunması ile ilgili tedbirlerin alınıp alınmadığı, reenjeksiyon ve deşarjın teknik kurallarına ve çevre mevzuatına uygunluğuna yönelik denetimler her yıl İdare (Büyükşehir İlleri için Valilik) tarafından yapılır.” hükümleri amirdir.

Ülkemizdeki jeotermal enerji potansiyelinin dağılımı nasıldır?

Ülkemizde potansiyel oluşturan alanların % 79’u Batı Anadolu’da, % 8,5’i Orta Anadolu’da, % 7,5’i Marmara Bölgesinde, % 4,5’i Doğu Anadolu’da ve % 0,5’i diğer bölgelerde yer almaktadır. Jeotermal kaynaklarımızın % 94’ü düşük ve orta sıcaklıklı olup, doğrudan uygulamalar (ısıtma, termal turizm, mineral eldesi vs.) için uygun olup, % 6’sı ise dolaylı uygulamalar (elektrik enerjisi üretimi) için uygundur.

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı – Sıkça sorulan Sorular
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEbru sanatıyla uğraşan bir kişi esnaf muaflığından faydalanabilir mi?
Sonraki İçerik1003B kodlu muhtasar ve prim beyannamesini mükellef her şubesi için ayrı ayrı gönderebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz