Ana Sayfa Vergi İthalatta gözetim uygulamasına ilişkin KDV farkını indirim konusu yapabilir miyiz?

    İthalatta gözetim uygulamasına ilişkin KDV farkını indirim konusu yapabilir miyiz?

    İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında indirilemeyen söz konusu KDV’nin gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider veya maliyet olarak dikkate alınması mümkündür.

    18
    0

    İthalatta KDV matrahını oluşturan her türlü vergi. Resim ve harçlar indirim hakkının kaldırılmasıyla ilgili olarak; -Gümrük beyannamesindeki CIF bedeli + KDV oranı olarak hesapladığımız KDV tutarının sadece indirim mi yapılacaktır? İndirim yapamadığımız bu tutarı malın maliyetine ekleyebilecek miyiz.

    İthalatta GÖZETİM uygulaması kapsamında indirimi yasaklanan KDV:

    Kararın 1’nci fıkrasına göre, GÖZETİM uygulamasına tabi tutulan mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan olunan ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve katma değer vergisi matrahına dâhil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamayacak.

    Buna göre,

    – Gözetim farkına isabet eden KDV,

    – Gözetim uygulaması/farkı nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil edilen gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, ek mali yükümlülükler gibi her türlü vergilere isabet eden KDV indirilemeyecektir.

    İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında ödenen KDV’nin indirim hakkı, KDV Kanunu’nun 36. maddesince tanınan yetkiye istinaden 24.11.2023 tarihinden itibaren kaldırılmıştır.

    KDV Kanunu’nun 29/2. Maddesi uyarınca ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılabilmektedir.

    Yine KDV Kanunu’nun 36. Maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı’nın indirim hakkını kısmen veya tamamen kaldırmaya veya yeniden koymaya ve bu şekilde indirim hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirlemeye, süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetkisi bulunmaktadır.

    24.11.2023 tarih ve 32379 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ithalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında ödenen KDV’nin indirim hakkı, KDV Kanunu’nun 36. maddesince tanınan yetkiye istinaden 24.11.2023 tarihinden itibaren kaldırılmıştır.

    İndirilemeyen söz konusu KDV’nin gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider veya maliyet olarak dikkate alınması mümkündür.

    Öte yandan, 28.12.2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8000 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ithalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan KDV’nin indirim hakkının kaldırılmasına dair 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın “eki Karara Geçici Madde-1” eklenmiş olup; eklenen madde uyarınca ithalat bedelinin 24.11.2023 tarihinden önce bankacılık sistemi üzerinden ödendiği tevsik edilebilen mallar için, ithalatın en geç 01.04.2024 tarihine kadar gerçekleştirilmesi şartıyla ithalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında ödenen KDV’nin indirimi mümkündür.

    7846 sayılı Karar 24.11.2023 tarihinde; 8000 sayılı Karar 24.11.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, yürürlüğe girmiştir.

    İlgili madde

    “MADDE 1- (1) İthalatta gözetim uygulanması hakkında ilgili mevzuat uyarınca, gözetim uygulamasına tabi tutulan mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan olunan ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve katma değer vergisi matrahına dahil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim hakkı kaldırılmıştır.

    (2) İthalatta korunma önlemleri uygulanması hakkında ilgili mevzuat uyarınca korunma önlemi olarak uygulanan gümrük vergisi ve/veya ek mali mükellefiyetler, ithalatta haksız rekabetin önlenmesi hakkında ilgili mevzuat kapsamında uygulanan dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve katma değer vergisi matrahına dâhil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim hakkı kaldırılmıştır.”

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukatın bir başka şirketten elde ettiği kar payı beyannameye eklenecek mi?
    Sonraki İçerikA.Ş.’lerde Kasadaki para sermayeye ilave edilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz