Ana Sayfa Vergi İthal edilen matbaa makinelerinin içindeki pil, yağ ve elektronik kart için GEKAP...

İthal edilen matbaa makinelerinin içindeki pil, yağ ve elektronik kart için GEKAP beyanı verilir mi?

895
0

Yurt dışından matbaa makinesı ithal eden firmamız geri kazanım katılım payı beyannamesi vermesi gerekiyor mu? İthal ettiği matbaa makinesının içinde geri kazanım katılım payı yönetmeliğinin ekindeki ürünler listesinde yer alan ürünlerden bazıları bulunmaktadır. (pil, madeni yağ, elektronik kart) fakat firmamız bu malzemeleri değil matbaa makinesini yurt içine satıyor.

Makine olarak yapılan satış için gekap beyannamesi verilmez. Sadece madeni yağ ve pil akü satışı için beyanname verilir.


Perakende oto lastik satıcısıyım GEKAP mükellefi olmam gerekiyor mu?

Lastik üreticisi veya ithalatçısı GEKAP beyannamesi verecektir. Toptan veya perakende satan mükellef GEKAP beyanı vermez. Ancak hurda olarak alınan daha sonra KAPLAMA yapılan lastikleri satanlar GEKAP beyannamesi verecektir


07.02.2020 tarihli Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması hakkında açıklayıcı bilgi istiyoruz. Mali müşavirlerin yapması gereken nedir?

Gerek Çevre ve şehircilik Bakanlığı yönetmeliğinden başka bir belge olmadığı için yorum yapamıyoruz. Yönetmelikteki örnekleri inceleyiniz. Meslek mensuplarının özel olarak yapacağı bir işlem yok. Kapsamdaki ürünlerin kullanan mükelleflerin kullandıkları ürünleri GİB’e beyan bölümünde yer alan POŞET kodlu beyanname gönderilecektir. Beyanname her ayın sonunda verilecek tahakkuk eden payı yine aynı ay sonuna kadar ödenecektir. Aşağıdaki linkteki belgeleri inceleyiniz. https://www.turmob.org.tr/ekutuphane/detailPdf/a7e9022a-243e-4e0e-ba70-49d3c04305f1/_

 


Üreticiden aldığımız kâğıt kutu ve kolilerin içine ürünlerimizi doldurup toptan olarak satışını yapmaktayız. GEKAP beyannamesi verecek miyiz?

Evet, GEKAP beyannamesi verilecektir.


2019/Aralık dönemine GEKAP (geri kazanım katılım payı) genişletilmiştir. Örnek olarak 2020/Ocak ayında ahşap ambalaj alıp mermerlerimizi onun içine koyup sattığımızda ambalaj için ekstra ücret mi talep edeceğim. Ücret alınca bunu beyannamede bildirecek miyim? Ücret ile aldığım ambalajı promosyon ya da ücretsiz müşteriye verdiğimde beyanname verecek miyim? Örnek 2:Şirket aracına lastik aldığımda bunu beyannamede bildirmek mi gerekiyor? Sonuçta o lastik satılmayıp kullanılacak ve ömrü bitince atılacak. Bunlarla alakalı şu kadar rakamı geçince bildirilecek diye sınırlama var mı? Yoksa 1 tane de olsa 1.000 tanede olsa beyannamede bildirilecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7.2.2020 tarihli “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar” yayınlanmıştır. Detaylı ve örnekli açıklamalar için aşağıdaki link de bulunan metni inceleyiniz.

https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/gekapusulesas-20200210184744.pdf


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilgi yazısı

GEKAP Usul ve Esasları yayımlanmıştır.

31/12/2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik’in 6 ncı maddesi birinci fıkrasının (c) bendi gereği, Çevre Kanunu’nun ek-1 sayılı listesindeki ürünlere ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin tanımlayıcı ve açıklayıcı hususlar Bakanlığımızca belirlenmiş olup “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar” 07.02.2020 tarihli ve 34658 sayılı Bakan Oluru ile yayımlanmıştır.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar’a erişim için tıklayınız.

Bakanlığımızca yayımlanan bu usul ve esaslar ile geri kazanım katılım payı uygulaması kapsamındaki ürünlerin tanımlanması ve Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik’in genel uygulamalarına ilişkin iş ve işlemler açıklanmaktadır.

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ayrı bir sistem üzerinden ve yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geri kazanım katılım payı beyannamesi hakkında duyurusu için tıklayınız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın beyan ve ödeme işlemlerine ilişkin açıklamalarına erişim için tıklayınız.

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasına ilişkin sorularınız için gekap@csb.gov.tr elektronik posta adresi kullanılabilir.

 


Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikPerakende oto lastiği satanlar GEKAP beyanı verecek mi?
Sonraki İçerikKoli içinde ihraç edilen karton alışveriş çantası için GEKAP beyanı verilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz