Ana Sayfa SGK İşyerinin kapanması nedeniyle personel çıkışları hangi kod ile yapılmalıdır?

    İşyerinin kapanması nedeniyle personel çıkışları hangi kod ile yapılmalıdır?

    İşyerinin kapanması halinde işçi çıkarma

    1479
    0

    İşyerimiz 31.07.2021 tarihinde faaliyetine son vermek durumunda kalmıştır. Fakat Haziran/2021 döneminde çalışmaya başlayan 2 kişinin iş göremezlik raporu olup rapor bitiş tarihi ağustos ayına denk gelmektedir. İş yerimiz de 31.07.2021 tarihinde kapandığı için bu tarih itibariyle çalışanlarımızın işten ayrılışını bildirebilir miyiz? Ayrıca işten ayrılış kodunu ne olarak bildirmeliyiz?

    Bir işyerinin kapanmasının sonucunda işçilerin iş sözleşmeleri şirketin faaliyetine son verdiği tarih itibarı ile sona erer. 

    Bu durumda raporu alan işçinin raporlu olduğu tarih itibarı ile işyerinin faal olmaması nedeni ile fiilen çalışmıyor durumdadır. 

    İşyerinin kapanması veya herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanılması söz konusu olmamaktadır. 

    Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesinin onuncu fıkrası 05/12/2017 tarihinde değiştirilmiş olup yeni düzenlemede; “Sigortalının, hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde, sigortalılığın sona erdiği tarihten sonra en fazla onuncu güne kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.” hükmüne yer verilmiştir. 

    Ayrıca 2016/21 sayılı SGK Genelgesinde de konuya yer verilmiştir. Dolayısıyla bu hüküm ve söz konusu Genelge uyarınca; – Sigortalılığı devam ediyorken rapor alan işçinin, raporu devam ediyorken işten çıkarılması (sigorta çıkışının verilmesi) halinde, rapor hastalık veya analık (gebelik) nedeniyle alınmışsa raporun sigorta çıkış tarihinden öncesine isabet eden kısmı ile sigorta çıkış tarihinden en fazla 10 uncu güne kadarki rapor süresi için rapor parası ödenecektir, rapor daha uzun süreli olsa bile kalan süre için rapor parası ödenmeyecektir. 

    17 kod işyerinin kapanması şeklinde işten çıkışlar yapılmalıdır.

    İŞ KANUNU 

    Kanun Numarası : 4857 

    Kabul Tarihi : 22/5/2003 

    Toplu işçi çıkarma 

    Madde 29 – İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

     İşyerinde çalışan işçi sayısı: 

    a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin, 

    b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,

    c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

     İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.

     Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur. 

    Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir. 

    Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur.

     İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır. Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz. 

    İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir.

     


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİptal süresi geçen E-arşiv faturalar için nasıl bir işlem yapabiliriz?
    Sonraki İçerikLimited şirket tasfiyeye girdiğinde ortakların Bağ-Kur kaydı ne zaman kapanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz