Ana Sayfa Vergi İşverenler kıdem tazminatının tavan ücreti üzerinde personellerine tazminat ödeyebilir mi?

    İşverenler kıdem tazminatının tavan ücreti üzerinde personellerine tazminat ödeyebilir mi?

    550
    0

    Bir personelin tazminatı tutarı kıdem tazminatı tavanını aşıyor. Kıdem tazminatını aşan kısım için sgk ve gelir vergisi kesintisi kesilmesi gerekiyor mu? Personele kıdem tazminatının tavan kısmını aşan tutarı ödememiz gerekir mi? 

    Kıdem tazminatına esas teşkil eden giydirilmiş brüt ücret tutarı ilgili yıl için belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarının üzerinde ise kıdem tazminatı tavan tutarı esas alınır. Altında ise bulunan kıdem tazminatı miktarı esas alınır. 

    Kıdem tazminatı tavan tutarı üzerinde ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatı tavan tutarı üzerinde kalan kısım ise işverenin inisiyatifi ile artan kısmın gelir vergisi ve sigorta primine tabi tutulması şartıyla verilebilir. 

    İşverenler tavan tutarın üzerindeki kısım için kıdem tazminatı ödenmeye zorlanamazlar. İşçi çok yüksek ücret alması durumunda dahi, işverenden kıdem tazminatı tavanını aşacak şekilde tazminatı isteyemez. 

    Ancak işverenin kıdem tazminatı tavan tutarının üzerinde ödeme yapmak istemesi halinde tavanı aşan kısmın prim gibi telakki edilerek vergilendirilmesi ve sigorta primine tabi tutulması gerekecektir.

    2 ayrı işçi davası kaybedilmiştir. Dava sonucunda ödenecek kıdem tazminatını, fazla çalışma bedelini brütleştirip gelir vergisi ve damga vergisi hesaplamalı mıyız?

    Kıdem tazminatı fesih tarihindeki son giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır. 

    Evet brütleştirmeniz gerekir. Ödenen ya da hesaplanan faizler ile geç ödenen avukat bedeli de kkeg dir.

    BENZER İÇERİKLER

    Emeklilik sebebiyle işten çıkan personele kıdem tazminatı ödemesi yapılır mı?

    Personele ödenen kıdem tazminatı gider yazılır mı?

    Kıdem tazminatı ne zaman gider yazılır?


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMotosiklet harcamaları gider kısıtlaması kapsamında mıdır?
    Sonraki İçerikE- Fatura mükellefleri ÖKC kullanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz