1- İŞVEREN ÇALIŞANLAR ARASINDA YANLI DAVRANIŞLARDA BULUNABİLİR Mİ?
İşveren, esaslı sebepler olmadıkça sözleşme türü veya çalışma süreleri ne olursa olsun, çalışanlar arasında farklı davranışlarda bulunamaz. (4857/5 Maddesine göre)
İş ilişkisinde;
– Dil,
– Irk,
– Renk,
– Cinsiyet,
– Engellilik,
– Din ve mezhep,
– Siyasal düşünce,
– Felsefi inanç,
Ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.
-İşveren, işin niteliğinden kaynaklanan sebepler zorunlu olmadıkça bir işçiye, iş sözleşmeleri farklı olsa bile farklı işlem yapamaz. (Örneğin; tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye farklı davranamaz.)
-Aynı veya eşit değerde özellik taşıyan iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret ödeyemez.
– İşveren, işçinin cinsiyeti nedeni ile özel koruyucu hükümler uygulayamaz.
2- İŞVEREN ÇALIŞANLAR ARASINDA YANLI DAVRANIŞLARDA BULUNURSA CEZASI NEDİR?
İşveren eşit davranma ilkesine uygun davranmadığı takdirde ;
– İşçi yapılan eşit davranmama durumunu ispat etmekle yükümlüdür.
– İşçinin eşit davranmama durumunun ispatı halinde, 4 aya kadar ücreti tutarında uygun bir tazminat alma hakkı doğar. Ayrıca yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.
Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu 5. Madde
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.