4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin (II) numaralı bendi, işverenin iş sözleşmesini bildirim süresi tanımadan ve kıdem tazminatı ödemeksizin feshetme hakkını düzenler. Bu madde, işçinin davranışlarına bağlı olarak iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilebileceği durumları açıklar.
Hangi Durumlarda İşveren Haklı Fesih Yapabilir?
İş Kanunu’na göre işçinin, aşağıdaki durumlarda iş sözleşmesi işveren tarafından derhal ve kıdem tazminatı ödenmeden feshedilebilir:
- İzinsiz Devamsızlık:
İşçi, işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebep göstermeksizin:- Ardı ardına iki iş günü boyunca işine gelmezse,
- Bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş gününde işe gelmezse,
- Bir ay içinde üç farklı iş günü devamsızlık yaparsa,
Feshin Sonuçları
- Bildirim Süresi Tanınmaz:
İşveren, bu tür durumlarda işçiye önceden bir fesih bildirimi yapmak zorunda değildir. - Kıdem Tazminatı Ödenmez:
Haklı fesih gerekçesiyle işçinin kıdem tazminatı hakkı da ortadan kalkar.
İş Kanunu’nun 25/II maddesi, işverenlere iş disiplinini sağlama ve işçinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda fesih hakkı tanır. Ancak bu tür bir fesih işleminin geçerliliği için devamsızlık durumlarının belgelenmesi ve ispatlanması gerekir. İşverenlerin bu süreci doğru yönetebilmesi adına kayıt tutmaları önemlidir.
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: TTK Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.