Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşveren uzaktan çalışan personellerine yemek yardımı yapmalı mıdır?

    İşveren uzaktan çalışan personellerine yemek yardımı yapmalı mıdır?

    565
    0
    Her ay günlük 26 TL multinet olarak yemek yardımı almakta iken pandemi döneminde evden çalışmaya başladık ve bize e-posta yoluyla evden çalışılan günlerde yemek bedeli ödenmeyeceğine dair onay maili aldılar. 15 yıl 3600 gün ile işten çıkmayı düşünüyorum. Bu durumda benim brüt ücrete yemek olarak ofise gittiğim gün kadar mı yemek parası eklenecek ofise ayda 8 gün gidiyorum ama evden sabah 8:30 5:30 çalışıyorum. Yol yardımı da aynı şekilde ofise gittiğim gün kadar yatıyor. Hak kaybım olduğun düşünüyorum. Bir de fazla mesaili sözleşme imzaladık her ay fazla çalışma diye 22,50 saat hesap pusulasında görünmekte bu fazla mesaiyi kıdem tazminatına eklenmesi gerekir mi?

    İş Hukuku genel ilkelerinde eşit işlem prensibi yer almaktadır. Bu nedenle emsal işçiler için tanınan yan ödeme, prim/ikramiye ödemeleri, sosyal yardım ve haklardan uzaktan çalışma yapan işçilere de faydalandırılmalıdır. Aksi halde eşit işlem şartına aykırılık nedeni ile işverenin hukuki sorumluluğu ortaya çıkacaktır. 

    Çalışanlara yapılan yemek yardımı da yukarıda yer alan yan ödemelerden biridir. 

    İşveren normal çalışma yapan personelin mesai saatleri içerisinde yemek ödemelerini kendisi karşılamakta ise bu durumda uzaktan çalışan personele de yemek yardımı yapması gerekmektedir. İşveren yemek ücreti olarak ödeme yapmayıp işyerinde çalışanlara yemek vermekte ise personel başına yemek maliyeti kadar meblağın uzaktan çalışana ödenmesi gerektiği kanaatindeyiz. 

    Sonradan uzaktan çalışmaya geçilmesi halinde ise çalışana yemek ücreti ödeyen iş yeri, uzaktan çalışmaya geçilmiş olması sebebiyle yemek ücretinde kesintiye gidemez. Kesinti yapmak isteyen iş veren, iş sözleşmesinin esaslı unsurlarında değişikliğe gitmesi sebebiyle çalışanın yazılı rızasını almak zorundadır. Aksi halde hukuki sorumluluğu doğar. 

    4857 24/II II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: 

    1. a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa. 

     

    1. e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, 

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMalezya Büyükelçiliği’nde çalışan Türk personelin ücretinden gelir vergisi kesilecek mi?
    Sonraki İçerikAvusturya’da 2019 yılı Aralık ayı ile 2020 yılı Aralık ayı dönemi enflasyon oranı %1,2 oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz