Ana Sayfa Muhasebe İştiraklerden alınan temettü gelirleri hangi hesaba kaydedilecek?

    İştiraklerden alınan temettü gelirleri hangi hesaba kaydedilecek?

    1221
    0

    Kurumlar vergisi mükellefiyiz ve aynı zamanda başka bir firmanın ortağıyız. bu durumda kurumlar vergisini yaparken ortak olduğumuz firmadan kar çıkarsa, bu karı bizim firmada ne şekilde kurumlar vergisine ilave edeceğiz?

    Ortak olduğunuz Şirketten kar elde etmiş iseniz Muhasebe kayıtlarında 640 hesaba gelir yazılır. Ayrıca Kurumlar vergisi Beyannamesine ilave edilmez.


    640. İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ

    İşletmelerin sermayelerine katıldıkları iştiraklerden elde ettikleri temettü gelirlerinin izlendiği hesaptır. Hisse senedi ve tahvil gibi menkul kıymet satışından doğan kârlar ya da zararlar bu hesaba alınmaz.

    641. BAĞLI ORTAKLIKLARDAN TEMETTÜ GELİRLERİ

    İşletmenin bağlı ortaklıklarından elde ettikleri temettü gelirlerinin izlendiği hesaptır.


    Örnek Yevmiye maddesi

    İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ hesabı, bir şirketin diğer şirketlerdeki ortaklıklarından elde ettiği temettü gelirlerini gösterir. Bu hesap, şirketin faaliyet sonuçlarına etki ettiği için gelir tablosunda yer alır.

    Aşağıda, İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ hesabına ilişkin bir yevmiye kaydı örneği verilmiştir:

    Örnek:

    Şirket A, Şirket B’de %30 oranında hisseye sahiptir ve Şirket B, geçtiğimiz yıl 500.000 TL net kar elde etmiştir. Şirket A, bu yıl Şirket B’den 150.000 TL temettü geliri elde etmiştir.

    Temettü geliri elde eden Şirket A’nın örnek yevmiye maddesi

    _____________________ / ____________________

    102 BANKALAR 150.000 TL

    640 İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ 150.000 TL

    _____________________ / ____________________


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirketin ticari kredisi için ödenen şirketin ortağının sigorta poliçesi gider yazılabilir mi?
    Sonraki İçerik2022 Yılında elde edilen Eurobond faiz gelirinin beyan sınırı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz