Ana Sayfa Çalışma Hayatı İstifa Etseniz Bile Bazı Durumlarda Kıdem Tazminatı Alma Hakkınız Var!!! Peki Nedir...

    İstifa Etseniz Bile Bazı Durumlarda Kıdem Tazminatı Alma Hakkınız Var!!! Peki Nedir Bu Durumlar???

    1448
    0

    Emeklilik süresi tamamlandığında işinden ayrılan ya da belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen ücrete Kıdem Tazminatı denilmektedir.

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddeye göre İşçinin haklı nedenlerle iş akdini feshetme hakları, yine aynı Kanunun 25. Maddesinde de işveren tarafından haklı fesih sebepleri belirtilmiştir.

    Bazı özel durumlarda istifa etseniz bile kıdem tazminatı alma hakkınız var.
    Peki bu hakların neler olduğunu biliyor musunuz?

    1- EVLİLİK ve ASKERLİK: Kıdem tazminatı alabilmeniz için aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışmanız gerekiyor. Askerlikten dolayı kıdem tazminatı alabilmek için Askerlik sevk belgesini işverene bildirmeniz gerekiyor.

    2- İŞYERİNİN TAŞINMASI HALİNDE: İş yerinin bir belediye sınırını (büyükşehirlerde büyükşehir belediye sınırları)  aşacak şekilde taşınması halinde ve işveren ile işçi arasında yapılan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa işçi yeni adrese gitmek zorunda değil. Bu durumda hizmet sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değiştirildiği için işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda. Başvuru 6 iş günü içinde yapılmalıdır.

    3- MALULLÜK AYLIĞI NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA HALİNDE: Kıdem tazminatına hak kazanılır. Çünkü malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerden sayılmakta.

    ***Ancak işçinin ücretine zam yapılmaması ya da hamilelik gibi durumlarda işçi işten kendi isteği ile ayrılırsa kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.

    Kaynak: 4857 Sayılı İş Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİhbar Tazminatı Nedir? Neye Göre Hesaplanır?
    Sonraki İçerikTaşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz