Ana Sayfa SGK İşten çıkışı yapılan personel SGK bildirgesinde çalışır olarak gösterilmiştir. Bu konuda ne...

    İşten çıkışı yapılan personel SGK bildirgesinde çalışır olarak gösterilmiştir. Bu konuda ne yapabiliriz?

    428
    0

    Bir işçimiz işten çıktığı halde yanlışlıkla çalışır gibi gösterilmiştir. Bu konuda ne yapabiliriz? 

    SGK bildirgenize Ek ve iptal ile düzeltme vermeniz gerekmektedir.


    2021-11 ay muhtasar beyannamesini süresinde verdim. Yalnız bir işçinin çıkış tarihini yazmayı atlamışım. Ne yapmalıyım?

    Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 

    10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10’i tutarında idari para cezası uygulanır. SGK bildirgenize düzeltme veriniz.


    2017 yılında işe girişi yapılmış personel için geriye dönük 5 yıllık SGK prim bildirge iptali yaparsak bütün personellerin 05510 sayılı kanundan doğan indirimi hepsi iptal olur mu?

    Bütün işçilerin 05510 sayılı kanundan teşvikleri iptal olmaz ancak asgari ücret desteği kesilir.


    İşyerimizde fiili hizmet süresi bildirgesine tabi olarak çalışacak işçiler bulunmaktadır. Fiili hizmet süresi bildirgesini vermeden önce Sosyal güvenlik Kurumundan bir tespit ve olur yazısı almak zorunluluğu var mıdır?

    Sigortalıların fiili hizmet süresi zammı kapsamında bildirilebilmeleri için, öncelikle 5510/40. maddenin ikinci fıkrasındaki tablonun birinci sütununda yer alan işyerlerinde çalışıyor olmaları gerekiyor. 

    Dolayısıyla, fiili hizmet süresi zammı (FHZ) kapsamındaki bildirimlerin sadece tabloda belirtilen işyeri işverenlerince ve maruz kalınan riskin ağırlığıyla orantılı olan belge türü seçilerek yapılması icap etmektedir. Bu amaçla Sosyal Güvenlik Kurumunca hangi işyerlerinin FHZ’li bildirim yapabileceği NACE koduna (işyeri sicil numarasının 2.3.4.5. rakamlarına) göre belirlenmiş ve belirlenen NACE kodunda tasnif edilmiş işverenlerin seçebilecekleri FHZ’li belge türleri de ilgili NACE kodlarına tanımlanmıştır. 

    NACE kodu ve FHZ’li belge türleri SGK tarafından yapılan tanımlamalara uygun olan işverenler, ilgili SGK müdürlüklerine gitmeden e-Bildirge ekranlarından FHZ kapsamında çalışan sigortalıların bildirimlerini yapabileceklerdir.

    İşyerinin 5510/40. maddenin ikinci fıkrasındaki tablonun birinci sütununda belirtilen alanlarda faaliyet gösteriyor olmasına rağmen e-Bildirge ekranlarında FHZ’li belge türünün seçilmesine izin verilmediği takdirde işyerinin NACE kodununun düzeltilmesi amacıyla, işyerinin vergi levhasıyla veya vergi dairesinden alınacak işkolu kodunu gösteren resmi yazı ile birlikte ilgili SGK Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekecektir. İlgili SGK Müdürlüğünce NACE kodunun düzeltilmesi halinde başkaca bir işleme gerek olmaksızın e-Bildirge ekranından ilgili FHZ’li belge türünün seçilmesi mümkün olacaktır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGıda Maddelerindeki KDV Oranı %1’e indirildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı
    Sonraki İçerikTeknoloji Geliştirme Bölgeleri desteklerinde kapsam genişletildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz