Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşten çıkarma yasağı 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı. Karar 30 Nisan...

    İşten çıkarma yasağı 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı. Karar 30 Nisan 2021 tarihli RG’de yayımlandı.

    İşten çıkarma yasağı, kapsamda olan ve olmayan haller

    1023
    0

    17 Mayıs 2021 Tarihinde sona erecek işten çıkarma yasağı/kısıtlaması 30 Haziran 2021 Tarihine kadar uzatıldı

    Düzenleme 30 Nisan 2021 Tarih ve 31470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3930 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Karar ile yapıldı. 

    Yapılan son değişiklikle 4857 Sayılı İş Kanunu’nun Geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen süreler 30 Haziran 2021 uzatılmıştır.

    Geçici Madde 10 – (Ek:16/4/2020-7244/9 md.)(2)

    Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet
    sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.(1)(2)

    Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren
    işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne
    ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.(2)

    Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren
    vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret
    tutarında idari para cezası verilir.

    Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri her defasında en fazla
    üçer aylık sürelerle 30/6/2021 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir.(1)

    Uzatmaya ilişkin ek notlar

    (1) 23/7/2020 tarihli ve 7252 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle, birinci fıkraya “haller ve benzeri sebepler” ibaresinden sonra gelmek üzere “, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri” ibaresi eklenmiş ve dördüncü fıkrada yer alan
    “altı aya” ibaresi “her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30/6/2021 tarihine” şeklinde değiştirilmiştir.

    (2) 9/3/2021 tarihli ve 31418 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3592 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17/3/2021 tarihinden itibaren iki ay uzatılmasına karar verilmiştir. Daha sonra 30/4/2021 tarihli ve 31470 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3930 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17/5/2021 tarihinden itibaren 30/6/2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.


    FESİH YASAĞI KAPSAMINDA OLMAYAN İŞTEN ÇIKIŞ NEDENLERİ

    FESİH YASAĞI KAPSAMINA GİREN İŞTEN ÇIKIŞ NEDENLERİ

    İşyerimizde 15 yıldır çalışan personelimiz 67 yaşında. İşyerimizde emekli statüsünde SGDP ile çalışmaktadır. Personel yaşından dolayı artık çalışmak istememektedir. Bizde bu gerekçesini uygun gördük. Karşılıklı tam bir anlaşma içerisindeyiz. Kendisine 15 yıllık hakkı olan tazminatı ödemek istiyoruz. Fakat işten çıkarma yasağı var. Kendisi çıksa tazminat hakkı yok. Biz çıkarsak yasak var. Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

    İş Kanunu 24/1. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa veya işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir ve bu durumda kıdem tazminatı ödenir ancak ihbar tazminatı ödenmez ve fesih yasağı kapsamında değildir İşçinin 24/1. maddesi uyarınca sağlık nedeniyle fesih yapabilmesi için iş yerinin özellikleri, işçinin çalışma koşulları, yaptığı işi, yaşı ve hizmet süresi gibi hususlar dikkate alınarak işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olduğunun tespiti gerekmektedir.

    Bu anlamda, işçinin çalışmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığının tespiti için tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi veya Üniversite Hastanelerinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.


    Belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin dolması nedeniyle çalışanın iş akdi kendiliğinden sona ermekte ve yeni sözleşme de yapılmamaktadır. 

    1)İşten çıkarma yasağı olduğu durumda iş akdinin bu şekilde kendiliğinden sona ermesi işten çıkarma yasağına aykırılık taşımakta mıdır? 

    2) Bu şekilde sona eren iş akdi nedeniyle çalışanın kıdem, ihbar ve işsizlik ödeneği hakları saklı mıdır? 

    1.kod 5 Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi ile çıkış yapılır ve fesih yasağı kapsamında değildir.

    Belirli süreli iş sözleşmesinin sürenin bitimi ile sona ermesi durumunda; sözleşmenin sürenin bitimi ile kendiliğinden sona ermesi hali 14.maddede sayılan sona erme biçimlerinden olmadığından, diğer bir ifade ile belirli süreli iş sözleşmesi sözleşmenin sonunda herhangi bir fesih bildirimine gerek olmaksızın kendiliğinden sona ereceğinden; işveren tarafından yapılmış bir fesih söz konusu olmadığı için, işçinin kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değildir.

    Belirli iş sözleşmesinin bir proje ya da bir olgunun tamamlanması esasına dayalı olarak yapıldığı varsayılarak karar netleşir.


    İşten çıkarma yasağı olduğu halde işveren tarafından işten çıkarılan personel için işverene uygulanacak yaptırım nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu’na 7244 sayılı Kanun ile eklenen ve yürürlüğe girdiği 17.04.2020 tarihinden itibaren 3 ay süreli fesih yasağı getiren geçici 10. Madde:

    Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.” şeklinde düzenlenmiştir.

    Aynı yasal düzenlemede bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verileceğini açıkça yaptırıma bağlanmıştır.

    Ayrıca yararlanılan KÇÖ’ler de iptal olmaktadır.


    26/08/2020 tarih girişli personelimiz hatasından dolayı işlerimize zarar vermiştir. İşten çıkartma yasak olduğu çıkartamıyoruz. Tarafımızca çıkışı nasıl yapılmalıdır?

    4857 sayılı kanun 25 / II

    h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

    ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması fesih yasağı olmayan çıkıştır.


    Bayan personelimiz evlenecek bundan dolayı işten ayrılmak istiyor. Kovid-19’dan dolayı işten çıkarmalar 30.06.2021 tarihine kadar uzatıldı. Personelimiz bu yasak kapsamına girer mi?

    KOD: 13-  Kadın işçinin evlenmesi fesih yasağı kapsamında değildir.


    07.04.2021 tarihinde market için işe alınan personel 4 gün sonra işten Kendisi Çıktı. Bu personelin SGK işten çıkışı kendi isteği de olsa bu Covid-19’dan dolayı işçi çıkarama yasağı var mı?

    Her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

    İstifa ise işçinin irade beyanıdır.


     


    Kaynak: 4857 Sayılı İş Kanunu, Resmi Gazete, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMali müşavirler sokağa çıkma yasağından muaf mıdır?
    Sonraki İçerikYazılım firmaları Gekap beyannamesi bildiriminde bulunur mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz