Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin 2016 Ekim ayı istatistiklerine göre;
Bankalara ibraz edilen çekler:
Yılın ilk on ayında, bankalara ibraz edilen çek tutarı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 7,8 artarak 584 milyar TL olurken, ibraz edilen çek adedi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 18 milyon adet oldu.
Karşılıksız işlemi yapılan çekler:
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında artarken, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 7,6 oranında arttı.
Parasal tutarı 23,1 milyar TL olan 666 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemi yapılan 3,8 milyar TL tutarındaki 131 bin adet çek daha sonra ödendi.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı:
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puanlık azalışla yüzde 4 olurken, adet olarak 0,4 puanlık artış ile yüzde 3,7 oldu.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı:
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ve adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.
Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu iller ise yüzde 9 ile Hakkari, yüzde 8,8 ile Bilecik, yüzde 8,6 ile Mardin, yüzde 8,3 ile Iğdır ve Kırıkkale oldu. Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 2,3 ile Kastamonu ve Çankırı, yüzde 1,7 ile Edirne ve yüzde 1,2 ile Çorum oldu.
Adet olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 9,9 ile Hakkari, yüzde 8,7 ile Şırnak, yüzde 6,7 ile Mardin, yüzde 6,5 ile Kırıkkale ve yüzde 5,7 ile Diyarbakır oldu. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 2 ile Çankırı, yüzde 1,8 ile Sinop ve yüzde 1,5 ile Kastamonu oldu.
Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği
Tarih: 25 Aralık 2016
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.