Ana Sayfa İstatistik İstanbul’da Temmuz ayında ipotekli konut satışı on kat arttı

    İstanbul’da Temmuz ayında ipotekli konut satışı on kat arttı

    600
    0

    Konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle konut satışları, Temmuz ayında son yılların en yüksek seviyesine erişti. İstanbul’da, 39 bin 432 konut satıldı. Konut satışları, aylık yüzde 37, yıllık yüzde 128 arttı. Satışlardaki yıllık artış, sıfır konutlarda yüzde 55, ikinci el konutlarda yüzde 174 olarak kaydedildi. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli konutların payı yüzde 61’e yükseldi. Konut satışlarının yüzde 58’i Avrupa Yakası’nda gerçekleşirken, en yüksek satış Esenyurt’ta oldu. Yabancılara konut satışının yüzde 38’i İstanbul’da olurken, yıllık satış yüzde 45 azaldı. Hem İstanbul’da hem de Türkiye’de konut fiyatları yükseldi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’a ilişkin konut piyasalarının değerlendirildiği Ağustos 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. Temmuz ayında gerçekleşen işlemler, rakamlara şöyle yansıdı:

    Yıllık yüzde 128 artış

    Konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle Temmuz ayında konut satışları son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Konut satışları yıllık, İstanbul’da, yüzde 128 artarak 39 bin 432; Türkiye’de, yüzde 124 artarak 229 bin 357 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde İstanbul’un payı, yüzde 17 oldu. İstanbul’da satılan toplam konut sayısı, aylık yüzde 37 arttı

    İkinci el konut satışları yüzde 174 arttı

    Temmuz ayında, 10 bin 429 sıfır konut, 29 bin ikinci el konut satıldı. Konut satışlarının, yüzde 26’sı sıfır konut, yüzde 74’ü ise ikinci el konut satışı oldu. Sıfır konut satışları yıllık yüzde 55, aylık yüzde 26; ikinci el konut satışları ise yıllık yüzde 174, aylık yüzde 41arttı.

    Toplam satışların yüzde 61’i ipotekli

    Temmuz 2019’da, 2 bin 143 ipotekli konut satılırken, bu sayı, Temmuz 2020’de 24 bine ulaştı. İpotekli konutların toplam satışlar içindeki payı, artarak yıllık yüzde 61 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise konutların yüzde 57’si ipotekli olarak satıldı.

    Konut satışlarının yüzde 58’i Avrupa Yakası’nda

    Konut satışlarının yüzde 58’i Avrupa Yakası’nda gerçekleşti. Esenyurt’ta 4 bin 61, Pendik’te 2 bin 355,  Sancaktepe’de 2 bin 122, Beylikdüzü’nde bin 993, Ümraniye’de bin 914 konut satıldı.

    Yabancılara konut satışı yüzde 45 azaldı

    Yabancılara yapılan konut satışı yıllık yüzde 45 azalırken, aylık yüzde 43 arttı. Yabancılara konut satışının yüzde 38,2’sinin gerçekleştiği İstanbul’da, bin 46 konut satıldı.

    Konut fiyatları yüzde 18,1 arttı

    Haziran ayında, ortalama metrekare konut fiyatları, yıllık nominal yüzde 18 arttı. Aylık yüzde 2 artarak 5 bin 523 TL olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise 3 bin 402 TL oldu.

    Konut Piyasası Temmuz 2020 Bülteni hazırlanırken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerinden yararlanıldı.

    İBB İstanbul Ekonomi Bülteni Konut Piyasası Ağustos 2020 bilgilerine https://istatistik.istanbul/ adresinden ulaşabilirsiniz.


    Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi Verileri
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKartlı Satışı Bulunmayan Mükellefler EFT-POS Özellikli YN ÖKC Kullanabilir mi?
    Sonraki İçerikGider pusulası ile alacağımız aracımız için KDV ve stopaj hesaplamalı mıyız?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz