Ana Sayfa Duyurular İSO Başkanı Bahçıvan: “Bu Emtia Fiyatlarıyla, Yurtdışından Enflasyon İthal Edeceğiz Gibi Duruyor”

İSO Başkanı Bahçıvan: “Bu Emtia Fiyatlarıyla, Yurtdışından Enflasyon İthal Edeceğiz Gibi Duruyor”

456
0

İSO Yönetim Kurulu (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Habertürk kanalında yayınlanan Para Gündem programında Ebru Baki’nin konuğu oldu ve Türkiye’deki güncel ekonomik gelişmeler hakkında görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

Programda, Haberturk.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas’ın da ekonomi gündemine yönelik sorularını yanıtlayan Bahçıvan, Covid-19 pandemi sürecinin sanayi sektörüne etkisiyle ilgili değerlendirmeler yaptı.

İSO Başkanı Bahçıvan, tarımsal ürünler tarafında özellikle Çin’dan kaynaklı çılgın bir talebin oluştuğunu söyleyerek “Emtia fiyatları bu şekilde olduğu sürece yurt dışından enflasyon ithal edeceğimiz garanti gibi duruyor” dedi.

Bahçıvan, “Sabırlı ve temkinli olmamız gerekiyor biraz daha. Diğer yandan sanayi tarafında gelişmeler, rakamlar üzerinden konuşacak olursak olumlu gelişiyor. Pazartesi günü açıkladığımız PMI 54,4 olarak gerçekleşti ve alt sektörlerde de çarkların döndüğünü gösteriyor. İç piyasada hizmetler sektöründe artmayan tüketim ev tüketimini artırdı. Sanayinin artmasındaki iki temel neden evde geçen sürenin artması. Home Office, evden eğitimler, sadece bizde değil dünyada da böyle” dedi.

BAHÇIVAN: MESLEKİ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Sektördeki istihdam konusuna da değinen Bahçıvan, “İstihdamda bugün birçok sanayicimizle konuştuğumuzda, yapısal değişim konusu gündeme geliyor. Ara eğitim dediğimiz mesleki eğitim çok önemli. Sanayide çalışacak ara eleman noktasında sanayiyi cazip hale getirecek bilgilendirme kritik. Meslek liseleri çok önemli. Meslek liselerine olan ilgi yeniden artırılmalı. Milli Eğitim Bakanlığıyla 7/24 temas halindeyiz meslek liseleriyle ilgili. Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacak en önemli konu. Sabır işi tabii ki, bir orman gibi düşünürsek, suladığımız zaman karşılığını alacağız” şeklinde konuştu.

Bahçıvan, yeni açıklanan ihracat rakamlarına ilişkin, “İhracattaki olumlu gelişmenin iki temel nedeni var. Uzak Doğu’dan Batı’ya mal akışının sekteye uğraması Türkiye’yi cazip hale getirdi tedarik konusunda. Avrupa Birliği ülkelerinin bu pandemideki tedarik konusundan daha çok etkilenmesi ve bizim dinamik çözüm bulma duruşumuz da bizi olumlu etkiledi. İhracatta bu durumlar sürdürülebilir başarı getirmiş vaziyette” dedi.

“EMTİA FİYATLARINDA ÇILGIN BİR ARTIŞ VAR”

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarına yönelik de değerlendirme yapan Bahçıvan, “Dünyada emtia fiyatlarında çılgın bir artış var. Özellikle temmuz ağustostan başlamak üzere, hangi sanayi temsilcimizle konuşursak konuşalım, emtiada yüzde 34’lere varan artış var. 2, 3 ay çalışmayan sanayi ve tarım bu birikimi gösterdi. Emtia fiyatları bu şekilde olduğu sürece yurt dışından enflasyon ithal edeceğimiz garanti gibi duruyor. Tarımsal ürünler tarafında Çin çılgın bir talep oluşturmuş durumda. Açılmalar başlarsa talep de artacak. Gıda ham madde fiyatlarında 2021’de fiyat baskısının güçlü olacağını düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Bahçıvan, gıda fiyatlarını da etkileyen tarım sektöründeki son duruma ilişkin gelen soruya şöyle yanıt verdi:

“Tarımın iktisadi faaliyet olarak görülmesi gerekiyor. Kaynağımızı en yüksek katma değerle nasıl değerlendirebiliriz bunu düşünmeliyiz. Birçok arazimiz boş ve bu arazilerde hiçbir şey üretmiyoruz. 4.5 milyar dolarlık yem bitkisi ithal ediliyor. Neden yarısını doğala döndüremiyoruz. Tarımda biz maalesef teknolojiyi iyi geliştiremedik. Suyumuzu da toprağımızı da doğru kullanmamız lazım. Doğru analiz edildiği zaman Türkiye, problemlerinin önemli bir kısmını çözer. Son günlerde İSO olarak yaptığımız sektörel tedarik zincirleri toplantılarımız var. Demir çelik, petrokimya ve tarımsal ürünler ile başlattığımız bu toplantıları ihtiyaç halinde farklı sektörlerimiz için sürdüreceğiz. Burada savunma sanayiinde çok önemli gelişmeler yaşandığını fark ettik. Savunma sanayiinde bu kadar ilerleyen bir ülkenin tarımda da bu konuyu da çözeceğine inanıyorum.”


Kaynak: İSTANBUL SANAYİ ODASI
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-Defter Saklama Uygulaması İkincil Kopyalarının Kontrol Edileceği Ekran Kullanıma Açıldı
Sonraki İçerik7256 kanun kapsamında bugün başvuruda bulunabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz