Ana Sayfa Vergi İşletme usulünden basit usule geçen bir mükellef devreden KDV’sini iade alabilir mi?

    İşletme usulünden basit usule geçen bir mükellef devreden KDV’sini iade alabilir mi?

    Basit Usulden Yararlanamayacak Olanlar Kimlerdir?

    927
    0

    Basit usule geçiş için başvuru yaptık. Vergi dairesi yetkilisi 01.01.2023 tarihinde basit usul mükellefiyetin kalkacağını söyledi. Böyle bir durum şimdiden belli midir? Devir KDV’yi iade alabilir miyiz?

    Vergi dairesindeki memur veya diğer görevliler Mevzuatı takip etmediklerinden size yanlış bilgi vermişlerdir. Böyle bir durum yok.

    Basit usulde yıllık GV beyannamesi verilmeyecek, ancak kayıtlar tutulmaya devam edecektir. 

    KDV alacağınız olmaz. 

    Devir KDV; iade alınacak KDV değildir. Gerçek usulden basit usule geçiş de devreden KDV gider yazılır. İade yapılmaz.


    Tek işi servis taşımacılığı olan gerçek kişi 2021 yılı işletme defteri iş hasılatı 107.314 TL’dir. Bu şahsın basit usule geçiş hadleri uygun mudur?

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir. 

    Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir. 

    Gerçek usule tabi mükellefler ile basit usule tabi olmanın şartlarını kaybeden mükelleflerin; kendi istekleriyle işlerini terk etmeleri ya da eş ve/veya çocuklarına devretmeleri hallerinde terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönmeleri mümkün değildir. Söz konusu iki yıllık sürenin nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklamalar 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 3.4. bölümünde yer almaktadır.


    Bir tane nakliye üzerine basit usul mükellefimiz var. Kendisi esnaf odasına kaydolmak zorunda mı ve nakliye geliri için kullanacağı belge perakende satış fişimi olacak veya fatura mı düzenlemek zorundadır?

    Nakliye ile uğraşanlar Esnaf odasına kayıt yaptırmak zorundadır. 

    Kullanacakları belgeleri (Fatura / PSF) esnaf odasından alacaklar.


    Kimler Basit Usulde Vergilendirilmektedir?

    Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesine göre; Kanunun 47 ve 48 inci maddelerinde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

    Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesinde yazılı faaliyetlerde bulunanlar, Kanunda belirtilen şartları taşısalar dahi basit usulde vergilendirmeden yararlanamazlar.


    Basit Usulden Yararlanamayacak Olanlar Kimlerdir?

    193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 51 inci Maddesi Hükmüne Göre Basit Usulden Yararlanamayacaklar:
    1. Kollektif şirket ortakları ile, komandit şirketlerin komandite ortakları,

    2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar,

    3. Sarraflar ve kıymetli mücevherat alım satımı ile uğraşanlar,

    4. Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar,

    5. Sigorta prodüktörleri,
    6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler,

    7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar,

    8. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç),

    9. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler,

    10. Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri, (Yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç),
    11. Maliye Bakanlığınca teklif edilen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.

    Bakanlar Kurulu Kararları Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına Alınanlar:
    Gelir Vergisi Kanununun 51 nci maddesinin 12 numaralı bendinde yer alan yetkiye istinaden yayımlanan ve halen yürürlükte olan Bakanlar Kurulu Kararlarında belirtilen faaliyetleri yapan mükellefler de basit usulden faydalanamazlar.

    a) 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına Alınanlar;

    Büyükşehir belediyesi olan illerin (Erzurum, Diyarbakır, Sakarya ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerden, yeni bağlanan mahallelerle birlikte 2000 yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu 30.000’den az olan yerler ile 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerler hariç),mücavir alan sınırları dahil olmak üzere büyükşehir belediye sınırları içinde;
    a) Her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar,
    b) Her türlü emtia alım-satımı ile uğraşanlar,
    c) İnşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar,
    d) Motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar,
    e) Lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler,
    f) Eğlence ve istirahat yerlerini işletenler,
    01.05.1995 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.


    b) 8/5521 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına
    Alınanlar;
    Zirai mahsul satın alarak bu mahsulleri kısmen veya tamamen tüketici dışında kalanlara satan ticaret erbabı 01.01.1983 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.

    c) 92/2683 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına Alınanlar;

    Her türlü televizyon, video, radyo, teyp, müzik seti, disk-çalar, kamera, bilgisayar, soğutucu, çamaşır ve bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, elektronik müzik aletleri, elektrikli dikiş makinesi ile elektrikle çalışan benzeri eşyaların alım-satımı ve üretimi ile uğraşan mükellefler gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYeniden değerleme yaptığımız demirbaşlar için amortisman ayırabilir miyiz?
    Sonraki İçerikNakdi sermaye artışından kaynaklı faiz indirimini son dönem geçici vergi beyannamesinde kullanabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz