Ana Sayfa Muhasebe İşletme defterine tabi mükellefler araç satışlarından elde ettikleri karı yenileme fonuna kayıt...

    İşletme defterine tabi mükellefler araç satışlarından elde ettikleri karı yenileme fonuna kayıt edebilir mi?

    Yenileme fonunun çalışma prensibi

    1393
    0
    Şahıs mükellef aktifine kayıtlı binek aracı satıp 500.000 TL tutarında sıfır yeni bir binek araç almak istemektedir. Satılan araçtan elde ettiği karı yenileme fonuna atabilir miyiz?

    Yenileme fonu uygulaması için mükellefin Bilanço esasına göre defter tutması gerekir.

    Fon sermayeye ilave edilemez. Yeni alınan aracın amortismanı gideri için kullanılır veya 3. yılın sonunda dönem karına eklenir.

    2020 yılı için Gider olarak yazılacak özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin toplam tutarı 140.000 TL’dir. Kredi faizinde bir sınırlama olmaz.


    Gelir vergisi mükellefi olan bilanço usulüne göre defter tutan bir mükellefimiz suv tipi bir araç alışı yapmıştır. İlgili aracı kayıtlarımıza aldık. Vergi dairesine bildirimde bulunduk. Giderlerini indirim konusu yaptık.
    Amortismanlar ötv, kdv giderleri düştükten sonra aracın kalan değeri 50.000 TL araç satışı ise 300 Bin Türk Lirasıdır. Arada 250 bin kar çıkmaktadır.
    Biz karı 549 yenileme fonuna alır isek; 3 yıl içinde araç alır isek karı yeni aldığımız aracın değerinden düşmek için SUV tarzı bir araç mı olması lazım yoksa herhangi bir gtip kodu: 87.3 araç olması yeterli midir?

    Yenileme fonuna alınan kar yeni alınacak aracın amortisman gideri için kullanılır. Aracın aynı model veya marka olması zorunlu değildir. Aynı işi yapacak araç olması yeterlidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDiplomatik temsilcilik ve konsolosluklara yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV’den istisna mıdır?
    Sonraki İçerikElektrikli otomobillerde KDV oranı yüzde kaçtır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz