Ana Sayfa Vergi İşletme defteri tutan şahıs firması limited şirkete dönüşebilir mi?

    İşletme defteri tutan şahıs firması limited şirkete dönüşebilir mi?

    3
    0

    İşletme defteri tutan şahıs firması limited şirkete dönüşebilir mi?

    Devir nedeniyle ferdi işletme sona ereceğinden söz konusu işletmenin devir tarihine kadar olan ticari kazancının ertesi yılın Mart ayının yirmi beşinci günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen şahıs işletmesinin yeni kurulacak limited şirkete devir işleminde söz konusu devir işleminin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre vergi ertelemesi müessesesinden yararlanmak suretiyle yapılması mümkün bulunmaktadır.

    Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi işletmenin limited şirkete dönüşmesi işleminin Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesi kapsamında gerçekleşmesi halinde, nevi değişikliği tarihi itibarıyla ferdi işletmenin aktifinde bulunan stok ve maddi duran varlıkların sermaye şirketine devri Kanunun (17/4-c) maddesi gereğince KDV’den istisna olacaktır.

    Ferdi işletmeden sermaye şirketine dönüşme işlemi, ferdi işletme açısından işi bırakma mahiyetinde olup, nevi (tür) değişikliği olarak kabul edilemeyeceğinden, yeni kurulan sermaye şirketinin e-Fatura ve e-Defter uygulamasına devam etme zorunluluğu bulunmayacaktır.

    Öte yandan, yeni kurulan sermaye şirketinin, 454 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen şartları taşıması halinde ilgili Tebliğde belirtilen tarihlerden itibaren e-Fatura ve e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmaktadır

    İlgili özelgeyi aşağıda verilen içerikten inceleyebilirsiniz

    Şahıs firmasını limited veya anonim şirkete dönüşmesi halinde vergilendirme ve e-fatura, e-defter kullanma zorunluluğu

    ***

    EK İÇERİKLER

    Şahıs Firması Kuruluşu ve İşletilmesi Hakkında Bilgiler


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEski SMMM ofisinden 2 yıl geçmeden müşteri kabul edenlere kınama cezası uygulanır
    Sonraki İçerik2024/3. Dönem geçici vergi beyannamesinde E.D. 648 ve 658 hesaplar yine düzeltilecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz