Ana Sayfa Muhasebe İşletme aktifine kayıtlı binek araca alınan lastik için ayrılacak amortisman oranı nedir?

    İşletme aktifine kayıtlı binek araca alınan lastik için ayrılacak amortisman oranı nedir?

    384
    0

    İşletme aktifine kayıtlı binek araca 10.000 TL değerinde lastik alındı. 2 yıl amortisman ayrılacak bu durumda amortisman tutarına ve KDV ye gider kısıtlaması uygulamamız gerekir mi?

    Amortisman tutarına ve KDV’ye gider kısıtlaması uygulanacak.


    Binek otomobil lastik alımlarında amortisman gider kısıtlaması uygulaması ve KDV uygulaması nasıldır?

    Araba lastikleri amortismana tabii midir? Şartları nelerdir?

    Araç lastikleri elbette Amortismana tabidir. 345 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “I-Ticari Amaçla Kullanılan Araçlar İçin İktisap Edilen Lastiklerin Faydalı Ömürleri” başlıklı (I) bölümünde; “…339 sıra numaralı Tebliğ ile değişik 333 sıra numaralı Tebliğ eki listenin 3.72 numaralı bölümünde otomobil, kamyon, minibüs, midibüs, yük arabaları, özel amaçlı olarak kullanılan araçlar ve benzeri araçlara ait lastikler (Yeni satın alınan araçlarda hazır olanlar hariç) yer almakta olup, bunların faydalı ömürleri 2 yıl ve amortisman oranları da % 50,00 olarak tespit edilmiştir. 

    Lastik alımı için ödenen bedel ve KDV için %30- %70 kıyaslaması yapılır. Gider yazılacak Kısım %70’dir. KDV’ninde indirilecek kısmı KDV’nin %70’tir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHurda satışlarında KDV istisnası ve alımlarında stopaj uygulaması
    Sonraki İçerike-Ticaret faaliyeti kapsamında yeni açılış yapacak olan gerçek kişi işletme usulüne tabi olarak ile DBS üzerinden defter tutabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz