Ana Sayfa SGK İşin sona ermesi nedeniyle işçi çıkarımının yasak olduğu aylarda işçi çıkışı yapabilir...

    İşin sona ermesi nedeniyle işçi çıkarımının yasak olduğu aylarda işçi çıkışı yapabilir miyiz?

    671
    0

    10 gün önce şantiyemizde inşaat işinde kısa süreli çalışmak üzere işe aldığımız çalışanımızın, işin bitmesi nedeniyle çıkışını yapmak istiyoruz. Pandemi nedeniyle işçi çıkarmanın yasak olduğunu biliyorum. Bu durumda çalışanımızın çıkışını yapabilir miyiz?

    İşten çıkış işlemi için Kod 5 Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi fesih yasağı kapsamında olmayıp bu kodla işçinin çıkışını yapabilirsiniz.

    Yurt içinden ticari mal alımı ve satımı yapan bir şirketiz. 08/2020 de İŞKUR kayıtlı olarak işe aldığımız, 4’a sigortalı bir personelimiz var. Bu personelimiz yurt dışında Almanya da dil okuluna başvurmuş ve başvurusu kabul edilmiştir. 05/11/2020 tarihinde ALMANYADA olacak şekilde dil kursuna kayıt yaptırmıştır. Bu personelimiz Almanya’da dil okulunda okurken uzaktan bağlantı ile, yarım gün (sabah 08:00 – 11:00 arası) olarak müşterilerimize teknik destek verecektir. Biz buradaki banka hesabına, aylık maaşını yatıracağız. Biz bu personelimizi Almanya’ya gittiğinde SGK 4-A’sını ne şekilde aylık bildirgede göstermeliyiz?

    Yurt dışında Türk işverenler tarafından çalıştırılacak işçiler için iki farklı durum söz konusudur. Bu kişiler ya kısa süreli işlerle ilgili olarak geçici görevle yabancı ülkelere gönderilecek ya da ilgili ülke ile sosyal güvenlik sözleşmesi olup olmadığına bakılmak suretiyle sosyal güvenlik işlemlerinin yapılması gerekecektir. Türkiye ile 22 ülke arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olup, her ülke ile yapılan sosyal güvenlik anlaşması farklıdır. Eğer yabancı ülke ile sosyal güvenlik sözleşmesi varsa (ki Almanya ile var) bu sözleşme hükümlerine göre, yoksa bunlar hakkında 5510/5-g maddesi uyarınca kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanması gereklidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKuyumcular ek faaliyetleri için de enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda mı?
    Sonraki İçerikÇiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belirlendi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz