İşe iade davasını kazanan ve yeniden işine dönmeye hak kazanan işçilerin en çok merak ettiği konuların başında, daha önce kendilerine yapılan ödemelerin nasıl hesaplanacağı gelmektedir. Özellikle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve boşta geçen sürelere ait ücretler hakkında birçok soru işareti bulunmaktadır. İşte işe iade sürecinde yapılan ödemelerin nasıl mahsup edileceğine dair detaylı bir rehber!
İşe İade Edilen İşçiye Yapılan Ödemeler Mahsup Edilir mi?
Eğer işçi işe başlatılırsa, önceden yapılan bazı ödemeler belirli koşullar altında mahsup edilebilir. Peşin olarak ödenen bildirim süresi ücreti (ihbar tazminatı) ve kıdem tazminatı, işe iade kararının kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye ödenecek en fazla 4 aylık ücret ve diğer haklardan düşülebilir.
Ancak, işveren işçiyi işe başlatmazsa ve öncesinde ihbar süresi tanımamış ya da ihbar tazminatını peşin olarak ödememişse, bu tutar ayrıca ödenmelidir. Yani işveren, işe iade kararına rağmen işçiyi işe almamaya karar verirse, eksik ödemeleri yapmak zorundadır.
İşe İade Edilen İşçiye Yapılacak Ödemeler ve Sigorta Primleri
İşçi, işe başlatılsın ya da başlatılmasın, boşta geçen en fazla 4 aylık süre için ücret ve diğer haklarını almaya hak kazanır. Bu ödemeler kapsamında iş kazası, meslek hastalığı ve işsizlik sigortası primleri de dahil olmak üzere tüm sigorta kollarına ait primler işveren tarafından kesilmeli ve ilgili süreler hizmet süresi olarak sayılmalıdır.
Boşta Geçen Süre İçin Faiz Uygulaması
İşe iade davası sonucunda belirlenen 4 aya kadar olan boşta geçen sürenin ücreti ve diğer haklar, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesine göre özel faiz uygulanarak hesaplanmalıdır. Bu da işçinin mağduriyet yaşamaması için önemli bir yasal güvencedir. “Ücretin gününde ödenmemesi – Madde 34 – Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.”
Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Sonuç: İşe İade Sürecinde İşçinin Haklarını Biliyor Musunuz?
İşe iade edilen işçilerin, kendilerine yapılan ödemelerin nasıl mahsup edileceğini bilmesi oldukça önemlidir. İşverenlerin de kanuna uygun hareket etmesi ve işçilerin haklarını gözetmesi gerekmektedir. Eğer siz de bir işe iade süreci içerisindeyseniz ya da işveren olarak yükümlülüklerinizi öğrenmek istiyorsanız, İş Kanunu’na uygun hareket ettiğinizden emin olmak için bir iş hukuku uzmanına danışabilirsiniz.
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: 4857 Sayılı İş Kanunu
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.