Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşe iade davasını kazanan işçi için işveren ne yapmalıdır?

İşe iade davasını kazanan işçi için işveren ne yapmalıdır?

723
0

İşe iade davasını kazanan işçi için neler yapılması gerekiyor? Geriye dönük olarak bildirgedeki ve firmadaki indirim ve teşvik haklarını etkiler mi?

İş Kanununun 21’inci maddesinin üçüncü fıkrasında; kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödeneceği, ikinci fıkrasında ise feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarının da belirleneceği hükümlerine yer verilmiş aynı maddenin birinci fıkrasında söz konusu işe başlatmama tazminatının; işçinin en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında olacağı, dördüncü fıkrasında da ikinci fıkrada düzenlenen tazminat ile üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakların, işçinin dava tarihindeki ücreti esas alarak parasal olarak belirleneceği hükmüne yer verilmiştir.

İşçinin kararlaştırılan tarihte işe başlamaması hâlinde fesih geçerli hâle gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur Dolayısıyla işçinin işe iadesi için kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının kendisine tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlamak üzere başvurmuş olması kaydıyla, işe başlatılsın veya başlatılmasın bu nitelikteki işçilere çalıştırılmayan süre için ödenen en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklar, iş sözleşmesinin feshedildiği aydan başlanılarak ilgili ayların prime esas kazançlarına dâhil edilerek işsizlik sigortası primi de dâhil olmak üzere tüm sigorta kollarına ait primlerin kesilip buna ait aylık prim ve hizmet belgesi verilerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi, primlerin de ödenmesi gerekir. Öte yandan işe iade davası sonuçlandığında, söz konusu ödemeye ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi geçmiş olacak yani prim belgeleri geriye dönük olarak verilecektir.

Ancak, işçinin 10 gün içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunması ve işverenin usulüne uygun daveti üzerine işe başlaması halinde, davete ilişkin tebligatın alındığı tarihi takip eden ayın 23’üne kadar veya işverenin işçiyi işe başlatmaması halinde, sigortalının işe başlamak için işverene yaptığı başvurusuna ilişkin tebligatın alındığı tarihi takip eden ayın 23’üne kadar aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi halinde belge süresinde verilmiş olacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. Eğer prim belgeleri yukarıda belirtilen süreler geçtikten sonra verilirse 5510 sayılı Kanunun 10/1-c maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacak, primler de yukarıda belirtilen süreler geçtikten sonra ödenirse gecikme zammı ve cezası uygulanacaktır. Prim belgelerinin bir dilekçe ekinde ilgili müdürlüğe verilmesi, dilekçeye mahkeme kararının bir suretinin de eklenmesi gerekir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTek seferliğine verilen danışmanlık işi yıllık gelir beyannamesinde bildirilecek mi?
Sonraki İçerikTaşınmaz satışının döviz üzerinden yapılması durumunda kur farkları dikkate alınabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz