Ana Sayfa Muhasebe İşe iade davalarında ödenen faiz ve gecikme zamları gider olarak yazılabilir mi?

İşe iade davalarında ödenen faiz ve gecikme zamları gider olarak yazılabilir mi?

mahkeme karına istinaden ödenen tazminatlar gider yazılır mı? Mahkeme karına istinaden ödenen faiz ve gecikme zamları gider yazılır mı?

804
0

Davacı 15/05/1990 ile 30/08/1990 tarihleri arasında çalıştığının tespitine ilişkin dava açmıştır. Bu davanın kazanılması durumunda; emekliliği yaklaşık 1,5 yıl daha erken tarihe alınacaktır. Bu çerçevede, davanın kazanılması halinde, 1,5 yıldır hak kazandığı tespit edilecek emekli maaşını geriye dönük şekilde alabilecek mi?

Davayı kazanan işçinin birikmiş aylıkları kendisine ödenir.

Bu aylıkları alabilmesinin şartı davanın yasal süresinde açılmış ve kazanılmış olmasıdır.

İşe iade davası sonucu mahkeme kararına istinaden şirketimiz çeşitli kalemler adı altında davalıya ödeme yapmak zorunda kalıyoruz. Maliyenin çeşitli özelgelerin de; “193 sayılı GVK’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde ise işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre; Şirket tarafından Mahkeme kararına istinaden ödenmesine karar verilen faiz, mahkeme harçları, vekalet ücreti ile diğer icra ve mahkeme masrafı tutarlarının GVK’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde gider olarak kayıtlara alınması mümkün bulunmaktadır.” şeklinde açıklanmaktadır.

Şirketimizin Mahkeme kararına istinaden yapmış olduğu ödemenin içerisindeki FAİZ tutarını kurum kazancının tespitinde indirilebilir bir gider olarak dikkate almamız mı gerekir?

Faiz ödemesi ve gecikme zammı KKEG olarak kayıtlara alınır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

İşe iade davası sonucu işe geri dönen personelimiz için ücretsiz izin desteği başvurusunda bulunabilir…

Mahkeme işe iade kararı verirse işverenin işçiyi kaç gün içerisinde işe başlatması gerekir?

İşe iade davasını kazanan personelin geçmişe dönük sigorta bildirgeleri için ceza uygulanacak mıdır?

 

 

Önceki İçerikKöprüden önce son çıkış: Varlık Barışı
Sonraki İçerikİşyeri Kiralarında Yeni Dönem: 1 Temmuz 2020 Tarihinde Yürürlüğe Girecek Türk Borçlar Kanunu Hükümleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz