Ana Sayfa Vergi İşe iade davaları sonucunda ödenen ücretler gelir vergisine tabi midir?

    İşe iade davaları sonucunda ödenen ücretler gelir vergisine tabi midir?

    520
    2
    Önceki yıllarda işten çıkmış personel ile ilgili mahkeme kararına göre ödenen “yıllık izin, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin” ücret niteliğinde ödeme sayıldığından dolayı, bu ödemeler için gelir vergisi stopajı bildirilmesi gerektiği Gelir İdaresince verilen muktezalarda yer alıyor. Bu ödemelere ilişkin stopaj, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde hangi alanda ne şekilde beyan edilecektir? 

    İşe iade davası ile arabuluculuk sonucu ödenen, boşta geçen süre, işe başlatmama tazminatı, iş güvencesi tazminatı gibi ödemeler 4857 sayılı İş Kanunu kapsamındadır. 

    İşçi ve işverenin karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ile sona erdirdiği iş ilişkisinde ödenen tazminatlar farklı değerlendirilmelidir. 

    4857 sayılı Kanunun 21. maddesine göre, arabuluculuk faaliyeti sonucunda tarafların, işçinin işe başlatılmaması konusunda anlaşmaları halinde, iş sözleşmesi feshedilen hizmet erbabına en çok 8 aylık ücreti tutarında ödenen işe başlatmama tazminatları da istisna kapsamında olacaktır. 

    Boşta geçen süre ise ücret olarak değerlendirileceğinden, gelir vergisine tabi olacaktır. 

    Arabuluculukla ödenmiş kıdem tazminatı, çalışanın kıdem süresine karşılık olarak kıdem tavanı gözetilerek hesaplanmış tutarı, gelir vergisinden müstesna olacaktır. 

    Fakat kıdem tazminatı olarak belirlenmiş tutar çalışanın gerçek kıdem tazminatını aşan miktarda ise, aşan kısmı vergilendirilmelidir. 

    Arabuluculuk sonucu ödenen ihbar tazminatı ve izin paraları da gelir vergisine tabi olacaktır. 

    İşçi ve işverenin karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi ile ödediği işe başlatmama tazminatı, iş sonu tazminatı, iş güvencesi tazminatı gibi ödemeler ücret niteliğinde olup, gelir vergisine tabi olacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7263 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 03.02.2021
    Sonraki İçerikWebinar: Etik ve Finansal Raporlama 6 Şubat 2021

    2 YORUMLAR

    1. Size sorum. Gayet net şekilde. Mahkeme tarafından hildirilen brüt ücretlerin karşılığında. Davayı kazanan kişiye verilecek net değerler neidr. Örnek olarak Toplamda 240.000₺ tazminat kazanan kişinin eline. Kaç para geçecek.

      • Bu platformda mevzuat ile ilgili genel bilgilendirme yapılmakta olup, kişi ve vaka özelinde hesaplama yapılmamaktadır ve danışmanlık verilmemektedir. Olay özelindeki hesaplamalar için mali müşavirinizden destek alabilirsiniz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz