Bir SGK’lı çalışanımıza uşamamıyoruz.1 Ocak 2022 tarihinden beri işe gelmemektedir. 10 Ocak-11 Ocak tarihli SGK’lı işçilerimiz şahitliğinde tutanak tutuldu. 12 Ocak günü noterden ev adresine fesih ihbarnamesi gönderildi ve 3 gün süre verildi. 14 ocakta yakını tarafından ihtarname alınmış.
Yakını tarafından alınması sorun teşkil eder mi?
14 Ocak tebliğatlı+3 gün süre 17 Ocak tarihinde işten çıkartılmasını yapabilir miyiz?
Mazeretsiz Devamsızlık haklı nedenin oluştuğunun öğrenilmesinden itibaren 6 gün ve her halükârda 1 yıl içerisinde fesih yapılmalıdır.
İşçinin işe devamsızlığı tutanak altına alınmalıdır. Buna işçi devamsızlık tutanağı denir. Her gün için ayrı ayrı tutanak tutmak zorunlu değildir. Ancak bunun işçinin işe gelmediği her gün için ayrı ayrı yapılması işveren lehine olacaktır. Bu tutanaklar tek taraflı tutulmamalı, işyerinden farklı farklı kişilere de imzalatılmalıdır.
Devamsızlık yapan işçinin bordrosuna o gün için ödeme gösterilmemelidir.
Noter kanalı ile işçiye haklı nedenle fesih imkanı kullanılacağı hatırlatılmalı ve savunması istenmelidir. Uygulamada bu ihtarname ile işçiye savunmasını yapmak için 3 günlük süre verilir. 3 gün mahkemece yeterli görülmektedir. Kendisine tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunmaması durumunda tebligat kendisiyle aynı konutta oturan kişilere veya çalışana yapılabilir. Ancak bunun için bazı şartlar öngörülmüştür.
Bunlar: Tebligatı alacak kişinin muhatap ile aynı konutta yaşaması gerekir (Komşu veya bina görevlisi aynı konutta oturan kişi sayılmayacaktır. Bu kişilere tebligat yapılması tebligatın usulsüz olması sonucunu doğurur.)
Tebligat yapılacak kişi o konutta devamlı olarak oturuyor olmalıdır (Tatil için arkadaşına gelip birkaç gün kalacak kişiye yapılan tebligat usulsüzdür.)
Tebligat yapılacak kişi hizmetçi ise günübirlik değil, evde sürekli olarak bulunan kişi olmalıdır (Haftada bir gün temizliğe gelen kişiye yapılan tebligat usulsüzdür.)
Tebligat yapılacak kişi görünüşü itibariyle 18 yaşından aşağı olmamalıdır.
Tebligat yapılacak kişinin belirgin bir şekilde ehliyetsiz bulunmaması gerekir (Çok yaşlı birine yapılan tebligat usulsüzdür.)
Bu şartların mevcut olması durumunda ilgiliye tebligat yapılır, imzası alınır. Bu husus evrakta belirtilir. Muhatap harici bir kişiye yapılan tebligat, yapıldığı tarihte tebliğ edilmiş sayılır.
Kaynak: İsmmmo, GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.