Ana Sayfa SGK İşçi sendikalarına ödenen aidatlar muhsgk beyannamesinde bildirilir mi?

    İşçi sendikalarına ödenen aidatlar muhsgk beyannamesinde bildirilir mi?

    721
    0

    2020/08/09/10 aylarına ait sendika ödemelerine ait bildirim muhsgk dan mı yoksa direk sgk dan mı beyan edilmelidir?

    İşçi sendikalarına ödenen aidatlar, aidatın ödendiğinin sendika tarafından verilecek bir makbuzla belgelendirilmesi kaydıyla, vergi matrahının tayininde gayrisafi ücret tutarından indirilebilecektir. Sendika aidatı işverenler tarafından ücretlerden kesilmek suretiyle ödenmekte ise ve bu şekilde ödenen aidatın ücret bordrosunda gösterilmesi durumunda makbuz aranmaz. 

    Diğer taraftan, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarından birisine üye olup, kendisinden sendika tarafından belirlenen tutar kadar kesilen sendika aidatı ücretin safi tutarının tespitinde matrahtan indirim konusu yapılabilecektir.

    Bir mükellefimiz şirketini satacak ancak şu anki mali tablolarda bir borcu gözükmüyor. Fakat alt taşeronların SGK borçlarından kaynaklı yaklaşık 3 milyon SGK borcu gözüküyor. Alt taşeronların bu SGK borçlarını şirketin resmi defterlerinde kayıt altına alabilir miyiz? Ben firmaya bilanço çıkardığım da firmanın borcu gözükmüyor ancak reel olarak firmanın sorumlu olduğu 3 milyon TL tutarında borç var bunun bilançoda gözükmesini istiyoruz. Bu mümkün müdür?

    Öncelikle bir tanımlamayı düzeltelim ŞİRKET SATILMAZ Şirkete ortak olan kişi veya kişiler Hisselerini satar. 

    Hisseleri satan kişi veya kişiler kamuya veya özele olan borçlardan hisselerini sattıkları tarihe kadar sorumludur. Borç neden gözükmesin? Alt taşeron veya başka borçlar kayıtlara yer alması gerekir.

    Yer almıyor ise kayıtlar doğru olmayıp yanıltıcı olur.

    Şirket ortakları şirketin SGK’ya olan borçlarından hisseleri oranında mı sorumludur?

    Resen terk kaydı bulunan limited şirket ortaklarının sigorta prim borcu sorumluluğu hissesi oranında mıdır? %50 hisseye sahip ortak mevcut borcun yarısını yapılandırma kapsamında ödeyerek sorumluluktan çıkabilir mi?

    Şirkette müdürlük veya başka herhangi bir temsil yetkisi olmayan limited şirket ortakları, ortağı oldukları şirketin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarından, sadece şirketteki sermaye hisseleri oranında doğrudan sorumludurlar.

    Ayrıca SGK şirketin borcunu önce şirket tüzel kişiliğinden tahsil etme yoluna gider, ödeme emrini ilk önce şirket tüzel kişiliğine gönderir, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan Kurum alacağı kalırsa o zaman şirket ortağından tahsil etme yoluna gider.

    Eğer şirket tasfiye edilmiş ise ortada herhangi bir şirket tüzel kişiliği kalmamış olacağından bu durumda doğrudan şirket ortaklarından Kurum alacağını tahsil etme yoluna gider.

    ______________________________________________________________________

    Limited şirketlerin ortaklarının kamuya ve amme borçlarına karşı sorumlulukları nedir?

    LTD.STİ’lerde şirket ortaklarının sorumluluğu ile ilgili

    1- Şirket ortaklarının borçlara karşı sorumluluğu, kurucu ortak veya şirkete sonradan hisse alıp ortak olanlar acısından bir fark var mı?

    2- Kurucu ortak veya sonradan hisse alıp şirkete ortak olanların şirketin SGK – vergi – ve şirket ticari borç – alacakları karşısındaki sorumluluğu nedir?

    Vergi hukuku açısında Limited şirket ortaklarının kamuya karşı sorumlulukları 6183 sayılı kanın 35. maddesinde aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

    Limited şirketlerin amme borçları Madde 35

    Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar. Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

    Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

    Şirket ortaklarının şirket sermayesine haciz işlemi uygulanabilir mi?

    Limited şirket ortağının sorumluluğu koymayı taahhüt ettiği sermaye kadardır. 3. şahıslara olan borçlarda sermaye payı kadar sorumludur. Limited şirket ortağının şirket ile ilgisi olmayan borçları var ise bu alacaklılar borçlu ortağın limited şirket üzerindeki sermayesi üzerinde yaptırım uygulayabilirler mi?

    Kişilerin alacağı nedeni ile borçlu ortağın hissesine haciz, tedbir gibi yargı kararlarının yaptırımları uygulanma imkan dahilindedir.

    Limited Şirketlerde Ortakların Sorumlulukları Nelerdir?

    Limited Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.

    1- LTD.ŞTİ. ORTAKLARININ ESAS SERMAYE PAYI BEDELİ DIŞINDA EK ÖDEME İLE YÜKÜMLÜ TUTULABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

    Limited şirketlerde ortaklar şirket sözleşmesiyle, esas sermaye payı bedeli dışında ek ödeme ile de yükümlü tutulabilirler. Ortaklardan bu yükümlülüğün yerine getirilmesi ancak,

    1.1- Şirket esas sermayesi ile kanuni yedek akçeler toplamının şirketin zararını karşılayamaması,

    1.2- Şirketin bu ek araçlar olmaksızın işlerine gereği gibi devamının mümkün olmaması,

    1.3- Şirket sözleşmesinde tanımlanan ve öz kaynak ihtiyacı doğuran diğer bir hâlin gerçekleşmiş bulunması,

    hâllerinde istenebilir.

    ***İflasın açılması ile ek ödeme yükümlülüğü muaccel olur.

    2- EK ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ NASIL HESAPLANABİLİR?

    Ek ödeme yükümlülüğü şirket sözleşmesinde ancak esas sermaye payını esas alan belirli bir tutar olarak öngörülebilir. Bu tutar esas sermaye payının itibarî değerinin 2 katını aşamaz.

    3- ORTAKLAR DİĞER ORTAKLARIN ESAS SERMAYE PAYINA DÜŞEN EK ÖDEMEYİ DİĞER ORTAKLAR ADINA YAPABİLİR Mİ?

    HAYIR.

    Her ortak, sadece kendi esas sermaye payına düşen ek ödemeyi yerine getirmekle yükümlüdür. Şartlar gerçekleşmişse, ek ödemeler müdürler tarafından istenir. 

    ***Ek ödeme yükümlülüğünün azaltılması veya kaldırılması ancak esas sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının zararları tamamen karşılaması hâlinde mümkündür. Ek ödeme yükümlülüğünün azaltılmasına veya kaldırılmasına esas sermayenin azaltılması hakkındaki hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

    4- HANGİ HALLERDE ŞİRKET, ESKİ ORTAKTAN EK ÖDEME YÜKÜMLÜĞÜNÜN YERİNE GETİRMESİNİN İSTEYEBİLİR?

    Şirket, ortağın şirketten ayrılmasının tescil edildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde iflas etmiş ise bu eski ortaktan da ek ödeme yükümlülüğünü yerine getirmesi istenir. Ek ödeme yükümlülüğü, halef tarafından yerine getirilmemişse, ortağın sorumluluğu, yükümlülüğü gerçekleştiği tarihte ortağa karşı ileri sürülebileceği ölçüde devam eder.

    5- YERİNE GETİRİLEN EK ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN GERİ VERİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

    Yerine getirilen ek ödeme yükümlülüğünün kısmen veya tamamen geri verilebilmesi için ek ödemeye ilişkin tutarın, serbestçe kullanılabilecek yedek akçeler ile fonlardan karşılanabilir olması şarttır.

    6- LTD.ŞTİ.’LERDE YAN EDİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

    6.1- Şirket sözleşmesiyle, şirketin işletme konusunun gerçekleşmesine hizmet edebilecek yan edim yükümlülükleri öngörülebilir.

    6.2- Bir esas sermaye payına bağlı yan edim yükümlülüklerinin konusu, kapsamı, koşulları ve diğer önemli noktalar şirket sözleşmesinde belirtilir. Ayrıntıyı gerektiren konular genel kurul düzenlemesine bırakılabilir.

    6.3- Şirket sözleşmesinde açıkça belirtilmiş bir karşılığı veya uygun bir karşılığı bulunmayan ve öz kaynak ihtiyacını karşılamaya hizmet eden nakdî ve ayni edim yükümlülükleri, ek ödeme yükümlülüğüne ilişkin hükümlere tâbîdir.

    ***Şirket sözleşmesini değiştirip, ek ya da yan edim yükümlülükleri öngören veya mevcut yükümlülükleri artıran genel kurul kararları, ancak ilgili tüm ortakların onayıyla alınabilir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGeçmiş tarihli e-Fatura düzenleyebilir miyiz?
    Sonraki İçerikDikey Anlaşmalarda Yeniden Satış Fiyatının Belirlenmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz