Ana Sayfa Makale İşçi Kiralama

    İşçi Kiralama

    1703
    0

    Yıllardır gündemde olan , geçici iş ilişkisi kurulmasını oldukça kolaylaştıran kiralık işçi ve esnek çalışmaya ilişkin düzenlemeler 20.05.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6715 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunuyla beraber, 4857 sayılı İş Kanununun 7nci maddesinde gerçekleştirilen değişiklikler neticesinde yasalaştı.

    Yasa kapsamında geçici iş ilişkisi artık yalnızca holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde değil; Özel İstihdam Büroları aracılığı ile de kurulabilecek.

    Buna göre Türkiye İş Kurumu’ ndan geçici iş ilişkisi kurma yetkisi alan Özel İstihdam Büroları, işveren ile sözleşme yaparak işçisini geçici olarak işverene devredecek.

    Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecek. Bunun yanı sıra mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan işçi kiralanabilecek.

    Bunlar dışında kalan hallerde ise geçici iş ilişkisi en fazla 4 ay süreyle kurulabilecek ve toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla 2 defa yenilenebilecek.

    Yine yasaya göre işçi kiralama sistemi yeraltı maden işleri ve kamuda çalışanlar için kullanılamayacak

    Sendikaların “kölelik yasası” olarak adlandırdığı bu yasa, kimilerine göre iş hayatı için büyük kolaylık sağlarken kimilerine göre ise çalışma hayatında işçiler bakımından güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak.

    ozgunhukukdf


    www.ozgunlaw.com

    Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız

    Önceki İçerikYurt İçi Üretici Fiyat Endeksi TÜİK Tarafından Açıklandı !!!
    Sonraki İçerikFikri Mülkiyet Haklarının Ayni Sermaye Olarak Kaydı – Bilgi Notu ?!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz