Ana Sayfa Çalışma Hayatı İş Kur XML dosyasını nasıl doldurmalıyım?

İş Kur XML dosyasını nasıl doldurmalıyım?

809
0

İŞKUR özellikle belirtmiş: ”sigortalı adına SGK’ya BİLDİRİLEN ya da BİLDİRİLECEK bilgilerle tutarlı olacak şekilde prim, gün sayısı, eksik gün sayısı ve nedeni girilmelidir.” diye.  Bende bu durumda SGK’ya +7 gün fazla bildirdiğim bildirgemdeki bilgileri girdim. Çünkü tabloda kısıtlamalar var ve onun dışına çıkamıyoruz. Çalışan günü dışına şimdi bu durumda bende SGK bildirgemle uyuşmayan bu 7 günüde yazmalı mıyım?

Öncelikle; 4447 Sayılı işsizlik Kanunu Ek 2. maddesi uyarınca “Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.” ile 4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır.

Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan işçi bu 7 günlük süreyi takip eden günden itibaren en fazla 83 günlük süre boyunca KÇÖ alacaktır.

SGK bildiriminiz doğru olup, İŞKUR’un XML dosyasını KÇÖ başlangıç tarihini yazarak istemiş oldukları şekilde vermeniz İŞKUR ve SGK bildirimi uyumsuz olduğunu göstermektedir.

İŞKUR KÇÖ’yü bütün olarak bildirin biz işveren kısmında bunun içinde görmek istiyoruz diyor.

SGK’da ilk yedi gün yarım ücreti ödemelisiniz yoksa KÇÖ’ye hak kazanamazsınız diyor.

4857 sayılı kanun ister KÇÖ’ye hak kazan ister kazanma işyerinizde faaliyet tamamen veya kısmen durmuşsa çalışılmayacak olan 7 günlük yarım ücreti işçiye ödenir denmektedir.

Bu durumda yapmış olduğunuz bildirim doğru olup 7 gün dâhil olduğu KÇÖ XML dosyasını İŞKUR’a bildirmenizde bir yanlışlık bulunmamaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMükellefiyeti sonlandırılan bir işletmenin çalışanları ücretsiz izin desteğinden faydalanabilir mi?
Sonraki İçerik2020 Mart SGK’da eksik gün nedeni KÇÖ olarak bildirilen çalışan ödenekten faydalanmıyorsa SGK bildirgesini düzeltmeli miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz