Catherine Bailey ve Adrian Madden’ın sloanreview.mit.edu’da yayınlanan çalışmasından:
- “Kısa süre önce, araştırmacılar çalışanlar için anlamlı bir iş yapmanın para, ödüller, terfi ya da çalışma şartlarından daha önemli olduğunu keşfetti.
- “Anlamlı bir iş son derece motive edici olabilir, performansı yükseltir ve beraberinde bağlılığı ve de memnuniyeti artırır.”
- “Çok farklı 10 meslekten 135 kişiyle röportaj yaptık. Çalışanlar yaptıkları işi ve kendileri için önemli saydıkları açılardan topluma katkısını değerlendirdi. Genellikle ebeveynleri ya da çocuklarıyla ilgili düşünce ve anılarından bahsederken işlerine bir anlam yüklediler, onlar için iş ve kişisel dünyaları arasındaki köprü kuran buydu.”
- “Araştırmamız kötü yöneticiliğin anlamlı bir iş hayatını yok ettiğini gösteriyor.”
Stanford İşletme Fakültesinden Sosyal Psikolog Profesör Jennifer Aaker, araştırmasında mutluluk ve anlam arayışlarının farklı seçimlere yönlendirdiğini keşfetti. Stanford gazetesine verdiği röportajda şöyle diyor:
- “Mutluluğun anlamı hayat boyunca sistematik şekillerde değişiyor. Bu bulgu iki sebepten dolayı önemli. Öncelikle, mutluluğun dinamik bir anlamı olduğunu ifade ediyor, belki de insanların sandığından da fazla. Genellikle, mutlu insanlar (tam olarak anlamlı bir hayat sürdürmeseler de) başkalarından elde ettikleriyle keyif alırken, anlamlı bir hayat yaşadığını düşünen insanlar (tamamen mutlu bir hayat sürdürmeseler de) başkalarına verebildiklerinden keyif alıyor. Anlamlı bulunan kararları vermek her zaman eğlenceli olmasa da, hatta bir bedel veya üzüntü içerebilse de, genellikle büyük bir amaca hizmet ettikleri düşünülüyor.”
Araştırmadan önemli noktalar:
- “Mutluluk istediğinizi elde etmekse, anlamlı bir hayat yaşamak kendinizi ifade etmek ve tanımlayabilmektir. Anlamlı bir hayat kişinin kendini değerli hissetmesi ve hayatın içinde, toplum açısından bireysel bir amacı olduğunu düşünmesi demek. “
- “İnsanlar eşleriyle, arkadaşlarıyla ne kadar zaman geçirirse o kadar mutlu oluyor. Sevmedikleri insanlarla ya da yalnız kaldıklarındaysa mutluluk seviyeleri düşüyor. Zamanımızın çoğunu işte geçiriyoruz. O yüzden işteyken zamanımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini anlamamız çok önemli.”
Kaynak: news.stanford.edu & sloanreview.mit.edu
Derleyen: Özge Burçak Aydınalp
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.