Ana Sayfa Vergi İş gücü kiralama hizmetleri KDV tevkifatına tabi midir?

    İş gücü kiralama hizmetleri KDV tevkifatına tabi midir?

    248
    0

    Şirket olarak xxx nakliye firmasından 1 adet kamyon ve şöförünü sözleşme dahilinde aylık olarak kiralıyoruz. Sadece bize çalışıyor ve karşılığında aylık sabit tutar firmaya ödeme yapıyoruz. Bu kiralama işleminde tevkifat söz konusu mudur?

    Yapılan işlem “İŞ GÜCÜ KİRALAMASI” dır. Kiralama faturasında hesaplanacak KDV’den 9/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanır.

    Tevkifat Uygulamasında Sınır

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanların, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, bu durum profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara yapılan teslim ve hizmetlerde geçerli değildir. 

    Ayrıca, 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki teslimlerde ve bu Kanun uyarınca KDV’den istisna olan teslim ve hizmetlerde tevkifat söz konusu olmaz. 

    Örnek: Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek usulde vergiye tabi olmayan bir çiftçi tarafından yapılan yün ve yapağı teslimleri, 3065 sayılı Kanunun (17/4-b) maddesi uyarınca KDV’den müstesna olduğundan, bu işleme ait bedel üzerinden KDV hesaplanmayacak ve dolayısıyla tevkifat yapılmayacaktır.

    Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olmak üzere KDV Dahil 2.000 TL hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır. 

    Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır.

    Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlemek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arz ettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.

    Önceki İçerikSigorta şirketine düzenlenecek serbest meslek makbuzunda KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerikSigorta şirketleri ve Acenteleri B formu bildiriminde bulunur mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz