Ana Sayfa Vergi İntifa hakkı sahibinin şahıs işletmesi için emsal kira bedeli göstermesi gerekir mi?

    İntifa hakkı sahibinin şahıs işletmesi için emsal kira bedeli göstermesi gerekir mi?

    572
    0

    İntifa hakkına dayanılarak işyeri olarak kullanılan gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanıp hesaplanmayacağı.

     

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    62030549-120[94-2012/1212]-211

    18/02/2013

    Konu

    :

    İntifa hakkına dayanılarak işyeri olarak kullanılan gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanıp hesaplanmayacağı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, kuru mülkiyeti babanıza, intifa hakkı size ait olan gayrimenkulün şahsınız tarafından fiili  işyeri olarak kullanılması halinde, emsal kira bedeli hesaplanıp hesaplanmayacağı ve vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda özelge talep edildiği anlaşılmakta olup, konuyla ilgili Başkanlık görüşü aşağıda açıklanmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde, mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı olduğu belirtilmiş ve aynı Kanun’un 73’üncü maddesinde de, kiraya verilen mal ve hakların kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağı, bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedelinin, bu mal ve hakların kirası sayılacağı bir vergi güvenlik müessesesi olarak düzenlenmiştir.

    Diğer taraftan, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 794’ncü maddesinde, intifa hakkının; taşınır, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabileceği, aksine düzenleme olmadıkça bu hakkın, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlayacağı, 803’üncü maddesinde de intifa hakkı sahibinin, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahip olduğu belirtilmiştir.

    Buna göre, sahip olunan gayrimenkulün, bu gayrimenkul üzerinde tapuda adına intifa hakkı tesisi yapılmış kişi tarafından kiraya verilmesine bağlı olarak bir gelir elde edilmesi halinde, bu gelirin gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, ayrıca emsal kira bedeli uygulaması da, gayrimenkulün iş yeri olarak bir başkasının kullanımına bedelsiz terk edilmesi halinde söz konusu olacaktır.

    Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, kuru mülkiyeti babanıza, intifa hakkı tarafınıza ait olan gayrimenkulün kullanma ve yararlanma hakkının sizde olması nedeniyle, bu gayrimenkulün şahsınız tarafından iş yeri olarak kullanılması halinde emsal kira bedeli uygulaması söz konusu olmayacaktır.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2021 yılında toplam 24 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapılacak
    Sonraki İçerikŞirketler depolarında personel çalıştırabilir mi?