Ana Sayfa Vergi İnternetten satış yapanlar yazar kasa kullanmak zorunda mıdır?

    İnternetten satış yapanlar yazar kasa kullanmak zorunda mıdır?

    3
    0

    İnternet siteleri aracılığı ile satış yapanlar yazar kasa kullanacak mı?

    T.C.

    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef   Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

     

    Tarih: 26/02/2016

    Sayı: 11395140-105[229-2015/VUK1-19652]-16020

    Konu: İnternet üzerinden yapılan satışlarda yeni nesil ÖKC kullanma zorunluluğu.

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; internet üzerinden ve tamamı faturalı satış yaptığınızı, ödeme kaydedici cihazınızın bulunduğunu fakat hiç kullanmadığınızı belirtilerek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunuzun olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232’nci maddesinde;” Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

    1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

    2-Serbest meslek erbabına;

    3-Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

    4-Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

    5-Vergiden muaf esnafa.

    Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

    Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptıkları iş bedelinin 50.000.000 lirayı (460 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 1.1.2016 tarihinden itibaren 900,00 TL) geçmesi veya bedeli 50.000.000 liradan (460 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 1.1.2016 tarihinden itibaren 900,00 TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya iş yapanın fatura vermesi mecburidir.” hükmü yer almaktadır.

    426 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesiyle Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde (06.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine) “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları” kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

    Anılan Genel Tebliğe göre 01.01.2016 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gereken mükelleflerin mecburiyetlerinin başlama tarihleri, 25/12/2015 gün ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 466 Sıra No.lu VUK.nu Genel Tebliği ile 2016 yılına kademeli olarak yayılmak suretiyle yeniden belirlenmiştir.

    Bu nedenle, bütün satışlarınızın toptan veya internet üzerinden yapılan satışlardan oluşması, bu şekilde gerçekleştirilen satışlara ilişkin tahsilatların elektronik yolla (EFT, havale, sanal POS vb.) yapılması, diğer bir ifade ile satış bedellerinin müşteri ile karşı karşıya gelinmeden tahsil edilmesi ve Vergi Usul Kanununa göre fatura ile belgelendirilmesi şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır.

    Kimler yeni nesil ÖKC kullanmak zorunda değildir?

    3100 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar dışındaki mükellefler ile Bakanlıkça mecburiyet dışı bırakılanların YN ÖKC kullanma mecburiyetleri de bulunmamaktadır.

    Bu çerçevede;

    • Basit Usulde Vergilendirilen Ticari Kazanç Sahipleri,
    • Serbest Meslek Erbabı,
    • Zirai Kazanç Sahipleri,
    • Menkul ve Gayrimenkul Sermaye İradi Sahipleri,
    • Diğer Kazanç ve İrat Sahipleri,
    • Ücret geliri elde edenler,
    • Perakende mal ve hizmet satışı bulunmayan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar (Örneğin: toptancılar)
    • Maliye Bakanlığınca yayımlanan Genel Tebliğler uyarınca ÖKC kullanım zorunluluğu dışında bırakılan mükellefler(https://ynokc.gib.gov.tr/UploadedFiles/Files/okckullanimindanmuaftutulanlar.pdf)

    Ayrıca 30.09.2017 tarih ve 30196 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 6 ncı maddesinde belirtildiği üzere; belli işletme büyüklüklerini sağlayan mükelleflerimizden, e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olan ve tüm satışlarına e-Fatura ve/veya e-Arşiv fatura vermeyi tercih eden mükelleflerimiz Tebliğin ilgili bölümünde belirlenen diğer teknik koşulları sağlamaları kaydıyla ÖKC kullanımından muaf tutulmuşlardır (Ayrıca Bkz. 15. soru).

    Yeni Nesil ÖKC ile ilgili detaylı bilgilere GİB – ÖKC – SIK SORULAN SORULAR bölümünden ulaşabilirsiniz. İlgili içerik için TIKLAYINIZ…

     

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikProje çizimi yapan elektrik teknikerinin mükellefiyet türüne olacak?
    Sonraki İçerikDeprem bölgesinde yapılan inşaat sözleşmelerinde damga vergisi istisnası var mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz