Ana Sayfa Muhasebe İnternet üzerinden mal satışı yapanlar e-faturaya ve e-arşiv faturaya geçmek zorunda mı?

    İnternet üzerinden mal satışı yapanlar e-faturaya ve e-arşiv faturaya geçmek zorunda mı?

    3995
    0

    Müşterim 01.02.2019 tarihinde yeni açılış oldu. 479114 NACE kodu. İnternet üzerinden mal satışı yapmakta. Defter türü işletme defteridir. 2019 yılında defter geçiş hadlerini aşmamıştır.

    a) 01.01.2020 tarihinde e-Arşiv faturaya geçirdik. Yaptığımız doğru mudur acaba, geçiş zorunlu muydu?

    b) 01.01.2021 yılında e-Deftere geçmesi zorunlu mudur, yoksa sadece noterden yevmiye, kebir, envanter mi yaptıracağız?

    c) Defter beyan sisteminden bilançoya geçiş yapıp defter beyan sistemini kapatacak mıyız?

    2020/Haziran sonu hasılatı 700.000 TL’ye ulaştı, sene sonu tahmini 1.500.000 TL’yi bulur.

    d) 01.01.2020’de e-Arşiv faturaya geçmesi mecburi miydi? Yayınlanan kanunlardan onu çıkarmıştık.

    e-Defter mükellefi olunabilmesi için bilanço esasına tabi defter tutulması gereklidir.

    Defter beyan sistemine kayıtlı iseniz e-Defter mükellefi olamazsınız.

    İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlardan cirosu 5 Milyon ve üzerinde olanlar e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter kullanmak zorunda.

    Kendi sitesinden internet satışı yapıyorsa; internet satış yapan ve 2018 yılında 5 milyon TL ve üzerinde hasılat elde edenlerin 1/1/2020 tarihinden itibaren e-arşiv sistemine dahil olan mükellef aynı anda e-fatura sistemine de dahil olmalıdır.

    e-faturaya yasal yükümlülük kapsamında geçen mükellef takip eden takvim yılı başında e-deftere geçer

    e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

    İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler

    (464 SN VUK GT ) ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar e-arşiv faturaya geçmek zorunda. İnternet satış yapan ve 2018 yılında 5 milyon TL ve üzerinde hasılat elde edenlerin 1/1/2020 tarihinden itibaren e-arşiv fatura kullanmak zorundadır.

    1/7/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

    İnternet siteleri üzerinden başkan firmaların karayolu taşıma biletlerini satan firmaların e-Bilete geçme zorunluluğu var mıdır?

    Yolcu taşıma işi ile iştigal etmeyen ancak başka firmaların biletlerini elektronik ortamda satan mükelleflerin e-Bilet uygulamasına geçme zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte ,internetten bu satışı gerçekleştiren mükelleflerden 5 Milyon TL ve üzeri ciroya sahip olanların e-arşiv uygulamasına başvurmaları ve bu kapsamda işlem yapmaları gerekmektedir. e-arşive başvurmanın şartlarından biri de e-fatura kayıtlı kullanıcısı olmaktır. Detaylı bilgiye www.efatura.gov.tr internet adresimizden ulaşabilirsiniz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-Belge üzerinden düzenlenen belgelerin üzerine kaşe imza yapılması zorunlu mudur?
    Sonraki İçerik2022 yılında e-deftere geçeceğiz. Yapmamız gerekenler nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz