1968 yılında ABD’de kurulan Intel, silikon bazlı teknolojiler alanında dünya lideridir. Şirket, iş ve sosyal yaşamın kalitesini yükselten yeni teknoloji ve ürünler geliştirmektedir. Dünya çapında 107.000 çalışanı ile Intel, yenilikçiliğin sınırlarını zorlamakta ve insanların günlük deneyimlerini zenginleştirmelerine yardım etmektedir.
Intel, ana faaliyet alanının yanı sıra ülkelerin ve rekabetçiliklerinin geliştirilmesi ve ileriye taşınması amacıyla yatırıma, yenilikçiliğe ve Ar-Ge’ye büyük önem vermekte ve geleceğin mühendis ve bilim insanlarını yetiştirmektedir. Şirket, 2012-2014 yılları arasında küresel Ar-Ge’ye yıllık ortalama 10,8 milyar ABD doları yatırım gerçekleştirmiştir.
Intel® Yüksek Eğitim Programı, üniversite öğrencilerine birinci sınıf araştırma liderliği, doğrudan teknoloji desteği ve girişimcilik becerileri kazandırarak yerel ekonomilere teknoloji uzmanlığı ve bilgi transferi sağlamaktadır. Bu, 90’dan fazla ülkede yaklaşık 3000 akademik kurum ile iş birliği yapılarak gerçekleştirilmektedir.
Teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik, Türkiye’nin küresel rekabetçiliğini üniversite ve girişimciler ile ortaklıklar yoluyla artırmanın anahtarıdır. Intel, aralarında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Boğaziçi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nin de bulunduğu üniversiteler ile çalışmalar gerçekleştirmenin yanı sıra öğrenim, giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında ileri düzey araştırmalar yürütmektedir.
Son yıllarda şirket, Intel® Galileo İcat Kiti Hibe Programı’nın bir parçası olarak Türkiye’deki 38 üniversitede 62 akademisyene bağışlanan 1130 Intel® Galileo kartı da dâhil olmak üzere çok sayıda akademik Ar-Ge yatırımı gerçekleştirmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi, Intel® Galileo kartı kullanarak bir Türkçe müfredat geliştirmiş ve bunu Bütünleşik Sistemler Tasarım Laboratuvarı staj programında kullanmıştır.
Intel ayrıca, Ortadoğu Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan ve akıllı sistemlerde kullanılan mikro-sensörlerin geliştirildiği Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Ar-Ge yetenekleri ile üretim kapasitesini geliştirmek amacıyla 2,5 milyon ABD doları değerinde ekipman sağlamıştır.
Intel ile Intel Vakfı, eğitimin insanları dönüştürdüğünün, onlara ilham verdiğinin, vizyon ve hayallerini genişlettiğinin bilinci içinde eğitim projelerine dünya genelinde 1 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapmıştır. Şirketin çalışanları 100’den fazla ülkede yürütülen eğitim programlarında 4 milyon saat gönüllü olarak çalışmıştır. Intel Türkiye, Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde düzenlenen Intel® Öğretmen ve Intel® Öğrenci programlarıyla 200.000’den fazla öğretmene ve yaklaşık 100.000 öğrenciye ulaşmıştır. Intel Türkiye, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirilen Gelecek için Eğitim projesiyle eğitime yaptığı yatırımları sürdürmektedir. Intel, kendi eğitim programlarının yanı sıra dünyanın her yerinden en iyi genç bilimsel zekâların uluslararası bir sahnede yeteneklerini sergiledikleri dünyanın en büyük uluslararası üniversite öncesi bilim yarışması olan Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’na da sponsorluk yapmaktadır.
Intel, eğitim alanında öne çıkan yatırım ve projelerine ek olarak Türkiye’deki farklı programlar yoluyla yenilikçilik ve girişimciliği de desteklemektedir.
Intel® Galileo İcat Kiti Hibe Programı’nı daha da ileriye taşımak ve yeni fikirlerin ve ürünlerin geliştirilmesinin önünü açarak genç yenilikçilere ilham vermek ve onları desteklemek amacıyla, Intel® Galileo kart ile geliştirilen projelere ODTÜ Teknokent’in 2015 Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasına katılarak para ödülleri ve Intel ekosistemine küresel anlamda erişim kazanma fırsatı verilmiştir. Intel ayrıca ODTÜ Teknokent’in San Francisco’daki girişimcilik hızlandırma merkezi olan TJump’ın özel ortağı olmuştur. Merkezin, Silikon Vadisi ekosistemiyle daha iyi entegrasyona yönelik olarak Türk girişimcilere önemli fırsatlar sunması beklenmektedir.
Intel ayrıca kamu girişim projelerini de desteklemektedir. Intel Türkiye, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 1512b girişimcilik programına mali destek sağlamıştır. Şirket, 1512b’nin yeni sürümü olan 1601 BiGG programına danışmanlık, değerlendirme ve ek katkılar sunarak önemli ortak rolünü sürdürmektedir.
Intel, eğitim ve teknoloji alanlarında girişimciliğin yanı sıra sosyal alanda girişimciliğe de büyük önem vermektedir. Bu vizyon doğrultusunda, Türkiye’deki en kapsamlı çevrimiçi sosyal girişimcilik platformu olan Çözüm Kumbarası projesi 2014 yılından bu yana gerçekleştirilirken, Genç Fikirler Güçlü Kadınlar projesi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) ile Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGIDER) iş birliğiyle 2013 yılından bu yana uygulanmaktadır.
Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/Intel.aspx
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.