Ana Sayfa Vergi İnşaat işinde işin başlama tarihi sözleşme imza tarihi midir yoksa yer teslim...

    İnşaat işinde işin başlama tarihi sözleşme imza tarihi midir yoksa yer teslim tutanağı düzenlenerek işyerinin fiilen teslim edildiği tarih midir?

    1
    0

    Tarih: 19.09.2024

    Sayı:E-48816587-120-

    Konu: Yıllara Sari İnşaat ve Onarma İşinde Başlangıç ve Bitim Tarihi

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, … Organize Sanayi Bölgesi … Tekstil Fabrikası İşi” kapsamında yapılacak olan betonarme prefabrik bina yapımının projelendirilmesi, üretimi, sahaya montajı işlerinin yüklenici olarak tarafınızca üstlenildiği, söz konusu işle ilgili sözleşmenin 23/10/2023 tarihinde imzalandığı ve sözleşme akdini müteakip yer teslim tutanağının düzenlendiğinden bahisle söz konusu işin başlangıç tarihinin ne olacağı, yıllara sari iş kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve hakediş ödemeleri üzerinden kesinti yapılıp yapılmayacağı hususlarında görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasında, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleride inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zararın, işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterileceği, aynı Kanunun 44 üncü maddesinde ise, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

    Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için;

    -Faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması,

    -İnşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi,

    -İnşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması

    şartlarının bir arada aranılması gerekmektedir.

    Ayrıca, mezkur madde kapsamına giren işlerde, işin başlangıç tarihi olarak; yapılan sözleşmede yapılacak işin yer teslimi öngörülmüş ise yerin teslim edildiği tarih, sözleşmede yer teslim tarihi belirtilmemiş ise sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi, sözleşmede bunların hiçbiri belirtmemiş ise sözleşmenin imzalandığı tarihin kabul edilmesi gerekmektedir.

    Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden %5 (04.02.2021 tarihli ve 31385 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 03.02.2021 tarihli ve 3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Kararda 01.03.2021 tarihinden itibaren yapılan ödemelere uygulanmak üzere) oranında tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, özelge talep formunuz ve eklerinden; … San.ve Tic. A.Ş. ile 23/10/2023 tarihinde sözleşme imzalandığı,  sözleşmenin Genel Şartlar Madde 2.1’de işin konusunun, işverenin taahhüdünde bulunan proje kapsamında işverenin işletmesinin ve taahhüdü altındaki işin gereği ile teknolojik nedenlerle Yüklenicinin uzmanlığını gerektiren ve kapsamı işbu sözleşmenin Özel şartlar Madde 2.1’de belirtilen işlerin sözleşme ve eklerine uygun olarak Yüklenici tarafından yapılacağı, Madde 4.1’de, işin süresinin yürürlük tarihi (Proje onayı ve avans ödemesinin ardından prefabrik elemanların imalatı) ile başlayacağı, Madde 8.1’de, sözleşme akdini müteakip yer teslim tutanağı düzenleneceği, Özel Şartlar Madde 2.1’de ise işin konusunun, “… Organize Sanayi Bölgesi … Tekstil Fabrikası İşi” kapsamında yapılacak olan betonarme prefabrik işlerinin projelendirilmesi, üretimi, sahaya montajının yapılması olduğu, Madde 4.1’de, sözleşme süresinin 5 ay olduğu, adı geçen firma ile imzalanan “Yer Teslim Tutanağı“ndan yer tesliminin 1/2/2024 tarihinde yapıldığı anlaşılmıştır.

    Bu kapsamda, sözleşmede yer teslimi öngörülmüş olduğundan işin yıllara sari olup olmayacağının değerlendirilmesinde fiilen yer tesliminin yapıldığı tarih esas alınacak olup, söz konusu işin yıllara sari olup olmadığının tespiti de ancak bu işle ilgili olarak yr tesliminin yapıldığı tarihin kesin olarak belirlenmesiyle mümkün olacaktır.

     

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, söz konusu inşaat işine ilişkin olarak imzalanan 23/10/2023 tarihli sözleşmeye istinaden yer teslim tutanağı düzenlenerek işyerinin fiilen teslim edildiği 1/2/2024 tarihinde anılan iş başlamış olacağından ve sözleşmeye göre 5 ay içinde tamamlanacağı öngörüldüğünden birden fazla takvim yılına sirayet etmeyen söz konusu yapım işinin Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi uyarınca yıllara sari inşaat ve onarma işi kapsamında değerlendirilmeyecek ve yapılan hakediş ödemeleri üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışı mukimi kurumlara verilen mühendislik hizmeti karşılığında elde edilen kazancın vergilendirilmesi
    Sonraki İçerikIsı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu Sağlamaya Yönelik Harcamaların Giderleştirilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz