Ana Sayfa Ülkeler İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda, Galler = BİRLEŞİK KRALLIK!!!

İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda, Galler = BİRLEŞİK KRALLIK!!!

4918
0

Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı), Avrupa’nın batısında,

coğrafi olarak Büyük Britanya Adasının tamamını, İrlanda Adası’nın kuzey kısmını ve bazı diğer Britanya Adalarını kapsayan bir ülkedir.

Birleşik Krallık, İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler‘i kapsayan ülkedir.

Bu ülkede yaşayan insanlar ‘British’ olarak ifade edilir. Birleşik Krallık’ın 244.100 kilometrekarelik yüzölçümünün 130.400 kilometrekarelik kısmı İngiltere’ye aitken İskoçya 78.800, Galler 20.800 ve Kuzey İrlanda 14.100 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır.

Başkenti Londra olan ülkenin para birimi İngiliz sterlinidir. Birleşik Krallık’ın yönetimi Anayasal Monarşidir. Yani ülkede parlamenter sistemin yanında bir kraliyet olgusu da mevcuttur. İskoçya, Galler ve İngiltere’nin yer aldığı bu adada Kuzey İrlanda sınır olarak bağlı değil. Ada, İrlanda’nın doğusunda yer almakta.
İnsanlığın kurduğu en büyük imparatorluk olan ‘British Empire’ın temelleri bu adada atılmıştır.

Birleşik Krallık nüfusunun %85’i de İngiltere’de bulunmaktadır.

Ülkenin Gelir Bilgileri:

Genel Ekonomik Durumu:
İngiltere, 2016 yılı IMF verilerine göre AB içinde Almanya’nın ardından ikinci ve dünyada beşinci en büyük ekonomidir.
İngiltere ekonomisinde GSYİH’nin yaklaşık üçte ikilik kısmı özel tüketim kaynaklıdır.

İngiltere ekonomisi özellikle 2014 yılı ortalarından itibaren petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle iyileşme sürecine girmiş olsa da halen orta vadede gelişimi açısından ihtiyatlı bir yaklaşım gerektirmektedir.

Yabancı Yatırımlarla İlgili Politikası:
1- İngiltere UNCTAD 2016 Dünya Yatırım Raporu’na göre; 2015 yılı itibariyle ülkedeki yabancı yatırımlar stoğu açısından 1,5 trilyon dolarla dünyada ikinci, Avrupa’da ise birinci sırada yer almaktadır. İngiltere yabancı yatırımcılar açısından en liberal ortamlardan birine sahiptir.
2- İngiltere’de yabancı sermaye önündeki engelleri iki alan belirlemektedir. Bunlardan biri rekabet politikası diğeri ise milli güvenliktir.
3- 2015 yılı için doğrudan yabancı yatırım miktarı UNCTAD’a göre 40 milyar dolardır. İngiliz firmalarının diğer ülkelerde gerçekleştirdiği yatırım tutarı ise 2015 yılı için 61,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.Dünyada yedinci AB’nde üçüncü büyük ekonomiye sahip İngiltere dünya mal ve hizmet ticaretinde de üst sıralarda yer almaktadır.
4- 1980–1982 yıllarında artan petrol fiyatlarının ihracat gelirlerinde yol açtığı büyük artış gibi bazı istisnai haller dışında İngiltere’nin mal ticareti sürekli açık vermektedir.
5- Ülke halen gıda, petrol ve petrol ürünleri, motorlu taşıtlar, petrol dışı hammaddeler, giyim, ayakkabı, elektrikli makineler, elektriksiz makineler, mobilya ve aydınlatma ürünleri ile motorlu taşıtlar gibi ürünlerde net ithalatçı konumundadır.

Dış Ticareti:
1-
2016 yılı itibariyle eczacılık ürünleri, optik ve tıbbi cihazlar, kimyasal maddeler, başta viski olmak üzere içecekler, havacılık ve uzay taşıtları aksam ve parçaları, demir çelik, bakır, ham deri, teknik tekstil sektörlerinde İngiltere net ihracatçı bir ülkedir.
2- Ülkenin kronik dış ticaret açığı sorunu son yıllarda iyice kötüleşmiş, 1997 yılında 20 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen dış ticaret açığı 2016 yılı itibarıyla 200 milyar doları aşmıştır.
3- İngiltere’nin ithalatındaki en büyük değer oluşturan maddeler mineral yakıtlar, elektriksiz makineler, otomotiv ana ve yan sanayi ve eczacılık ürünleridir.
4- 2016 yılında ülkenin ihracatında elektriksiz makineler, mineral yakıtlar, otomobil, elektrikli makineler, ilaç, değerli taşlar, optik ve tıbbi cihazlar önemli yer tutmaktadır.

Kaynak: Ekonomi Bakanlığı – Vikipedi

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikEngellilik Dereceleri %90’dan Az Olanlar MTV ve ÖTV İstisnasından Faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikBasit Usule Tabi Mükelleflerin Kayıtları Nasıl Tutulmaktadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz