Ana Sayfa Dünya IMF, OECD ve Dünya Bankası’nın yayımladıkları raporlarda 2021 yılında küresel büyümenin sırasıyla...

    IMF, OECD ve Dünya Bankası’nın yayımladıkları raporlarda 2021 yılında küresel büyümenin sırasıyla %5,5, %4,2 ve %4 olacağı tahmin edildi

    644
    0

    Büyüme

    2020 yılının başlarından itibaren Çin’den başlayarak tüm dünyaya hızla yayılan Kovid-19 salgını yılın son çeyreğinde de tüm dünyada etkisini sürdürmüştür. 2020 yılının sonu itibariyle 1,8 milyon kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiş, hastalığa yakalanan kişi sayısı ise 84 milyon olmuştur. Yılın ikinci çeyreği itibariyle kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesiyle yılın ikinci yarısında küresel ekonomik faaliyet bir miktar toparlanma kaydetmiştir. Yılın son çeyreğinde Kovid-19 varyantlarının tespit edilmeye başlaması ve kısıtlayıcı önlemlerin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede tekrar uygulamaya koyulmasıyla ekonomik aktivitedeki toparlanma hız kesse de beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, bazı aşı çalışmalarının Aralık ayı içerisinde onay almasıyla birlikte, bazı ülkelerde aşılama sürecinin başlaması, geleceğe yönelik umutları artırırken, aşıya erişim ve lojistik sorunlar nedeniyle aşılama sürecinin yavaş ilerlemesi kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılmasını geciktirmiş ve ekonomik toparlanmanın hızını sınırlandırmıştır.

    2020 yılının son çeyreğinde Çin, vaka sayısını kontrol altına alınması ve önlemlerin etkisiyle büyüme performansı olarak diğer ülkelerden pozitif ayrışmaya devam etmiştir. Avrupa’da ise artan vakalar nedeniyle uygulamaya konulan kısıtlayıcı önlemler, bu hizmet sektörlerini ve Balkan ülkeleri gibi ekonomisi turizme dayalı ülkeleri olumsuz etkilemiştir. ABD’de ise hanehalkına ve işletmelere verilen desteklerin son çeyrek içerisinde genişlemesi büyüme performansındaki olumsuz görünümü bir miktar sınırlamıştır.

    Başta ABD ve Japonya olmak üzere birçok ülkede yılın son çeyreğinde uygulanmaya başlayan ilave genişleyici politikaların önümüzdeki dönemde küresel büyümeyi desteklemesi beklenmektedir.

    Ancak; aşılamanın nüfusun genelinde korumayı sağlayana kadar uygulanacak kısıtlamaların ekonomik faaliyetleri ne ölçüde etkileyeceği, genişleyici politikaların ekonomik faaliyetleri ne kadar destekleyebileceği, finansal koşulların ve emtia fiyatlarının hangi yönde ilerleyeceği gibi konular 2021 yılının ilk yarısına ilişkin ekonomi üzerindeki temel belirsizlik unsurları olarak ön plana çıkmaktadır.

    2020 yılında küresel ekonomide, salgının ortaya çıktığı günlerde yapılan ilk tahminlerden daha zayıf bir daralmanın gerçekleştiği anlaşılmaktadır. IMF, Ocak ayındaki tahmininde bir önceki tahminine göre 0,9 puan artışa giderek küresel ekonominin 2020 yılında yüzde 3,5 oranında daralacağını öngörmüştür. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü(OECD) (Haziranda -7,6) ve Dünya Bankası (Haziranda -5,2) da IMF ile benzer şekilde tahminlerini yukarı yönlü revize ederek, küresel ekonominin 2020 yılında sırasıyla yüzde -4,2 ve yüzde -4,3 oranlarında küçüleceğini tahmin etmişlerdir.

    2021 yılında birçok ülkede aşıların toplumun daha geniş bir kesimlerine erişilebilir hale geleceği beklentisi altında, küresel ekonomideki toparlanmanın hız kazanması beklenmektedir. IMF, OECD ve Dünya Bankası’nın yayımladıkları raporlarda 2021 yılında küresel büyümenin sırasıyla yüzde 5,5, yüzde 4,2 ve yüzde 4 olacağı tahmin edilmiştir. Ancak, toparlanma hızının ülkeler arasında farklılık arz edeceği görülmektedir.

    Gelişmiş ülke grupları açısından, ABD ve Japonya’nın 2020 yılının son çeyreğinde hayata geçirdiği ek destek paketlerinin ekonomik aktiviteye getirdiği ivmenin, 2021 yılının ikinci yarısına kadar taşınacağı beklentisiyle bu ülkelerin gelişmiş Avrupa ülkelerinden bir miktar olumlu ayrışacakları öngörülmektedir. Avrupa ülkelerinde ise, artan vaka sayıları ve sıkı karantina önlemlerinin, 2021 yılında da büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinin devam edebileceği öngörülmektedir. Gelişmekte olan ekonomiler açısından, ayrışmanın büyük ölçüde Çin ve diğer gelişmekte olan ülkeler arasında oluşacağı öngörülmektedir. Etkili karantina önlemleriyle azalan vaka sayıları, kamu yatırım harcamaları ve likidite desteğindeki güçlü artış sayesinde Çin’deki toparlanmanın, ekonomisi turizme veya petrole dayalı diğer gelişmekte olan ülkelerdekinden daha hızlı olması beklenmektedir.


    Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı / Dünya ekonomisindeki son gelişmeler bülteni
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİnternet üzerinden yapılan reklam hizmetlerinde KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerikEğitim öğretim yılı 2 Temmuz’da tamamlanacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz