Ekonomide bu hafta ne oldu?
TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni
23 – 27 Mart 2020
Yurtiçinde ve yurtdışında koronavirüs salgının ekonomik etkilerini önlemek adına açıklanan teşvik paketleri konuşulmaya devam etti.
Yurt İçi Gelişmeler
• Şubat ayında 97,5 olan Ekonomik Güven Endeksi, Mart ayında %5,9 oranında azalarak 91,8 seviyesinde gerçekleşti. Endeksteki düşüşte, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerin etkisi oldu.
• Mart ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, bir önceki aya kıyasla 0,4 puan azalarak %76,2 seviyesinde gerçekleşti.
• Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 7,2 puan azalarak 99,7 değerini aldı. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 8,1 puan azalarak 98,6 seviyesinde gerçekleşti.
• Mart ayında mevsim etkilerinden arındırılmış güven endekslerine bakıldığında hizmet sektörü güven endeksi %6 azalarak 92,5 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,2 azalarak 101,7 değerini alırken, inşaat sektörü güven endeksi %3,7 artarak 77,2 değerini aldı.
• Hazine ve Maliye Bakanı, KDV beyanname verme ve ödeme süresinin 26 Mart 2020 tarihinden 24 Nisan 2020’ye, Ba-Bs formlarının verilme süresinin de 31 Mart 2020’den 30 Nisan 2020’ye uzatıldığını duyurdu. Ayrıca koronavirüs ile mücadele kapsamında belediyelerin aylık vergi payı ödemelerinde borçlarına karşılık yapılan 3 milyar TL’lik Nisan-Mayıs-Haziran dönemlerini kapayacak 3 aylık kesinti yapılmayacağını açıkladı.
Yurt Dışı Gelişmeler
• ABD Merkez Bankası (Fed), ikinci basamak ekonomik destek programını açıkladı. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile büyük şirketleri kapsayacak şekilde 300 milyar $’lık kredi kullandırılacak ve her gün 75 milyar $ hazine tahvili ve 50 milyar $ konut kredisi tahvili alınacak.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Alanı ülkeleri için, her ülkenin kamu borcunun en fazla %33’ü kadar tahvil alımı yapılabiliyorken, geçici Pandemik Acil Satın Alma Programı (PEPP) kapsamında bu sınırı uygulamayacağını açıkladı.
• ABD Senatosu 2 trilyon $’lık teşvik paketini onayladı. Almanya’da meclis, hükümetin hazırladığı 750 milyar € büyüklüğündeki harcama paketini onayladı. Japonya ise hanehalklarına yönelik 56 trilyon yen büyüklüğünde bir teşvik paketi tasarlandığı açıklandı.
• Uluslararası Para Fonu (IMF), yaklaşık 80 ülkenin IMF’ye acil yardım başvurusunda bulunduğunu açıkladı.
• ABD’de Mart ayında öncü verilere göre Hizmet Müdürleri Satın Alma Endeksi (PMI), 39,1 değerini alarak hızlı bir düşüş kaydetti.
• ABD’de son haftada işsizlik maaşına başvuruların sayısı beklentilerin çok üzerinde açıklanarak 3 milyon 283 bin kişi oldu. Bir önceki hafta başvuru sayısı 282 bin olmuştu.
• Euro Alanı’nda Mart ayında öncü verilere göre Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), 51,6 seviyesinden 31,4 seviyesine geriledi.
• Almanya’da Mart ayında Ifo İş İklimi Endeksi, 86,1 ile beklentilerin oldukça altında değer aldı.
Kaynak: TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni Sayı 2020-13
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.