Ana Sayfa Duyurular İlk yerli ve milli solunum cihazı üretildi..

İlk yerli ve milli solunum cihazı üretildi..

560
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede en kritik ihtiyaçlardan biri olan yoğun bakım solunum cihazlarının Türk mühendisler tarafından yerli ve milli imkanlarla üretildiğini kaydederek, “Mayıs sonuna kadar verdikleri söz şu;  Ayda 5 bin.” dedi.

Sağlık alanında yapılan çalışmalara da değinen Erdoğan, “İlacımızı üretir hale geldiğimiz andan itibaren bu noktada çok daha farklı adımları atacağız.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN GÜCÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi İlk Etabının Hizmete Alım ve Yerli Solunum Cihazı Teslim Töreni’ne video konferansla katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan brifing alan Erdoğan, buradaki konuşmasında, “Şu anda bu hastanemizin 1500’ün üzerinde yatak kapasitesi var. Büyük ideallerle kurulmuş birliklerin, küresel yapıların, uluslararası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye, kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir.” dedi.

BÜTÜN İHTİYAÇLARA CEVAP VERECEK

Kararlı bir adım attıklarını kaydeden Erdoğan, “Bir kongre merkezine panellerle ayrılmış hastane yapacağız.’ demedik. ‘Yeşilköy Havalimanının bir bölümüne 45 günde 1005 yataklı hastane inşa edeceğiz.’ dedik. Tek odalı olmak üzere, şu anda yoğun bir şekilde çelik konstrüksiyondan oluşmak kaydıyla bu hastanemizin inşası devam ediyor. Sancaktepe’de aynı oda sayısına sahip bir başka hastaneyi daha yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

COVID-19’UN TEŞHİSİ

Covid-19 hastalığının teşhisinde çok önemli olan bilgisayarlı tomografi cihazının Türkiye’deki mevcudunun tüm Avrupa’daki toplam sayıdan daha fazla olduğunu aktaran Erdoğan, diğer ülkelerde sadece ciddi paralar ödenerek gidilebilen hastanelerin hizmet standartlarının, Türkiye’deki şehir hastanelerinin seviyesine ancak ulaşabildiğini söyledi.

SAĞLIK HARCAMALARI

Türkiye’nin sağlık harcamalarına ayırdığı miktar 2002 yılında 19 milyar lirayı bile bulmazken, bugün 190 milyar liraya ulaştığını ifade eden Erdoğan, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 70’lerin üzerine çıktığını belirtti.

VENTİLATÖR ÜRETİMİ

Erdoğan, “Şu anda yerli ve milli olmak üzere 100 adet ventilatörü ülkemizde gördüğümüz bu kadro üretmiş vaziyette. İnşallah mayıs sonuna kadar verdikleri söz şu; ‘Ayda 5 bin’. Tabi ayda 5 bini üretmezlerse bilmeleri gerekir ki hesabını sorarız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın ventilatör noktasında çok sıkıntılar yaşadığını anlatarak, hala yaşamaya devam ettiğini söyledi.

Süreci başarılı bir şekilde atlattıklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

Şu anda Başakşehir Şehir Hastanemizin 115 ventilatörü geldi, 100 de bugün teslimatı yapıldı ve yine bir bölümü de peyderpey geliyor, gelecek. Bu ne demektir? Yani Başakşehir Şehir Hastanemizin böyle bir sıkıntısı yok ve olmayacak. Öbür tarafta Yeşilköy inşallah 1005 odasıyla devreye giriyor. 1005 odayla aynı şekilde Sancaktepe devreye giriyor. Ve buralarda da bütün bu ihtiyaçlarımız şimdiden giderilmiş durumda. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye kendine yeter. Biz bize yeteriz. Hele hele ilaç sanayinde de kendimizi bu noktada konsolide edersek, ilacımızı inşallah üretir hale geldiğimiz andan itibaren bu noktada da çok daha farklı adımları atacağız.

Arçelik, Aselsan, Baykar, Biosys ve koordinatör olması nedeniyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına teşekkür eden Erdoğan, bu alanlarda yarışı devam ettireceklerini ifade etti.

TÜRK MÜHENDİSLERLE BİR ARAYA GELDİ

Bakan Varank, yoğun bakım cihazlarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya teslim ederek, cihazları üreten Türk mühendislerle bir araya geldi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında en kritik ihtiyaçlardan birinin yoğun bakım solunum cihazları olduğunu kaydeden Varank, Sağlık Bakanlığının envanterinin solunum cihazı noktasında da güçlü olduğuna dikkati çekti.

İLK YERLİ VE MİLLİ YOĞUN BAKIM SOLUNUM CİHAZI

Solunum cihazı alanında yapılan çalışmaları anımsatan Varank, “Çalışmaları hızla seri üretime dönüştürmek için yerli firmalarımız bir milli seferberlik başlattı. Onlarca mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir özveriyle sadece 14 gün gibi kısa bir sürede seri üretim bandından ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler.” ifadelerini kullandı.

MAYIS SONUNA KADAR 5 BİN CİHAZ

Testleri tamamlanan ürünlerin bir kısmının Sağlık Bakanlığına teslim edildiğini kaydeden Varank, “İnşallah mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak. Tüm çabamız, sağlık çalışanlarımızın insanüstü emeklerine bir nebze de olsa katkı sağlamak.” dedi.

YERLİ VE MİLLİ VENTİLATÖR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu an açılışını yaptığımız 155 yoğun bakımda ise 155 ventilatörümüz kurulmuş durumda. Bu salgın döneminde özellikle dünyada en çok sorun olan yoğun bakım ve yoğun bakımlarda kullanılan solunum cihazı dediğimiz ventilatörler olmuştur.” açıklamasında bulundu.

Yerli ve milli ventilatörlerin üretilerek kullanıma hazır hale geldiğine dikkati çeken Koca, “Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde bir prototip firmasının geliştirdiği, devamında Baykar, Sanayi Bakanlığımızın yoğun desteği, ASELSAN ve Arçelik tarafından bu dönemde üretilen ventilatörleri de altını çizerek ifade etmek istiyorum. Yani yerli ve milli ventilatörümüz bugün itibarıyla üretilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, seri üretimine başlanan yerli solunum cihazlarına ilişkin, “İnşallah yüksek teknolojili medikal cihazlarda da kıvılcım olur, Milli Teknoloji Hamlesi’yle bu dönüşüm devam eder ve ülkemiz hak ettiği yere gelir. Bugün zaten dünyanın üretimde de, tedarikinde de çok zorluk çektiği cihazı, dışarıdan tedarik edilemeyen komponentlerine varıncaya kadar yerli olarak üretmiş olduk.” dedi.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 20.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMücbir sebep kapsamında olan firmaların SGK bildirimlerinde erteleme var mı?
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için işçinin ve işverenin sağlaması gereken şartlar nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz