Ana Sayfa Muhasebe İletişim operatörleri aracılığı ile alınan cep telefonlarını demirbaş olarak kayıt edebilir miyiz?

    İletişim operatörleri aracılığı ile alınan cep telefonlarını demirbaş olarak kayıt edebilir miyiz?

    Şirket aktifinde kayıtlı akıllı telefon özelliğine sahip cep telefonlarının 3 yılda ve %33,33 amortisman oranına göre itfa edilmesi gerekmektedir.

    1816
    0

    Şirket cep telefonu satın aldı. Telefonun taksitleri faturaya yansıtılıyor. Muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    255 hesaba cep telefonu kaydı yapılır.

    Dönem sonlarında Amortisman ayrılır.

    Akıllı telefon özelliğine sahip cep telefonlarının amortisman oranı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı : 64597866-105-17833 26.09.2017
    Konu : Akıllı telefon özelliğine sahip cep telefonlarının amortisman oranı
    İlgi : 07/08/2017 tarih 44183 kayıt numaralı özelge talep formunuz.

     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden, şirketinizin akaryakıt ve madeni yağ ticareti ile iştigal ettiği ve şirket aktifinizde yer alan akıllı telefon özelliğine sahip cep telefonları için dikkate alınacak faydalı ömür süresi ve amortisman oranı hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

    – 313 üncü maddesinde, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesinin amortisman mevzuunu teşkil edeceği,

    – 315 inci maddesinde, mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri, ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı

    hükme bağlanmıştır.

    Bunun yanı sıra, mezkur Kanunun 315 inci maddenin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak “Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları” belirlenerek; 339, 365, 389, 399, 406, 418, 439 ve 458 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste (Amortisman Listesi) ile açıklanmıştır.

    Bahse konu Genel Tebliğin (2.) bölümünde, Tebliğe ekli listenin 1-6 bölümleri arasında genel sınıflamaların yapılarak amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman oranlarının tespit edildiği, listenin diğer bölümlerinde ise sektörler itibarı ile kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman oranlarının belirlendiği, mükelleflerin uygun amortisman oranlarını tespit ederken öncelikle, sektörel bazda tespit edilen amortisman oranlarını dikkate alacakları, bu ayrımlarda bulunmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak oranları, genel sınıflamada yer verilen oranlara göre tespit edecekleri açıklanmıştır.

    Ayrıca, mezkûr listede, “3.3 Cep telefonu ve cep telefonu araç kiti” bölümü kapsamındaki kıymetler için faydalı ömür 3 yıl, amortisman oranı %33,33 olarak öngörülmüştür.

    Buna göre şirketiniz aktifinde kayıtlı akıllı telefon özelliğine sahip cep telefonlarının mezkûr listenin (3.3) bölümü kapsamında 3 yılda ve %33,33 amortisman oranına göre itfa edilmesi gerekmektedir.

    Kiralık işyerine alınan boydan boya halı demirbaş mı özel maliyet midir?

    Kiralanan yerin tahliyesinde alınacak ise Demirbaş, Yerinde kalacak ise özel maliyet hesabına yazılır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi cezalarına uygulanan indirim oranı değişti mi?
    Sonraki İçerikBinek oto aylık KİRA gider yazma sınırı 6.000 TL + KDV’dir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz