Ana Sayfa Muhasebe İki ortakla kurulacak SMMM A.Ş.’nin unvanında SMMM ibaresinin bulunması zorunlu mudur?

    İki ortakla kurulacak SMMM A.Ş.’nin unvanında SMMM ibaresinin bulunması zorunlu mudur?

    165
    0

    Meslek mensubu bir arkadaşım ile ortak müşavirlik şirketi kurmak istiyoruz. (Anonim Şirket düşünüyoruz.)
    1. Unvanda mutlaka bulunması gereken bir ibare var mı?
    2. Başka bir yerde sigortalı olduğumuz halde, müşavirlik şirketi kurabilir miyiz?

    1- SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR Cümlesi mutlaka olacak
    2- Ortakların Bağ-kurlu olması kaydı ile ortaklık kurulur


    SMMM faaliyeti serbest meslek erbabı olarak serbest meslek defterine tabi olarak yürütülebileceği gibi Limited veya A.Ş. olarak da ifa edilebilir. Serbest Meslek Erbabı olarak faaliyet gösterenler e-SMM kulanırken, şirketler fatura düzenleyecektir. e-SMM’de stopaj ve KDV hesaplanırkeni faturada sadece KDV hesaplanacaktır.

    SMMM şirketinin tüm ortaklarının SMMM ruhsatını bulunması zorunludur. Meslek ruhsatı olmayanların SMMM şirketine ortak veya müdür/YK üyesi olması mümkün değildir.

    SMMM ruhsatına sahip kişiler aynı zamanda hem serbest meslek mükellefi hem de SMMM şirket ortağı ev imza yetkilisi olabilirler. Bu iki faaliyet birlikte yürütülebilir.

    Serbest meslek mükellefi olan kişi tek başına SMMM şirketi ortağı/imza yetkilisi olabileceği gibi birden fazla meslek mensubu ile ortaklık kurarak da bu faaliyeti gösterebilir.

    Serbest meslek mükellefinin iş yeri adresi ile ortak ve/veya imza yetkilisi olduğu şirketin iş yeri adresi aynı olabilir.

    Sadece serbest meslek mükellefi olan meslek mensubu mesleki faaliyet dışındaki şirketlere ortak olabilir ancak imza yetkilisi olamaz. Ticari şirketlerin adresi muhasebe meslek mensubunun adresinde olamaz.

    Serbest çalışan meslek mensupları bir işverene bağlı olarak tam veya kısmi zamanlı çalışamaz.
    (
    SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ’NİN “F – YASAK HALLER VE İSTİSNALARI”  başlıklı bölümünün “Hizmet Akdi ve Çalışamama” başlıklı 42’nci maddesindeki (…) serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar.”  hüküm gereği SM, SMMM, YMM, unvanları ile bağımsız olarak faaliyet gösterirken başka bir işverene bağlı olarak 4/1-a statüsünde çalışamazlar)




    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOto galerisi işi yapan firmanın vergi mükellefi olmayan kişiden aldığı aracı satarken uygulayacağı KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikDiş Hekiminin servet meslek makbuzunda KDV’yi %18 hesaplayıp tahsil etmesi durumunda yapılacak işlem nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz