1- İl göç idaresi müdürlüklerinin adres bilgilerine ve telefon numaralarına nereden ulaşabilirim?
81 ilin il göç idaresi müdürlüklerinin adres bilgileri ve telefon numaraları Göç İdaresi Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde (www.goc.gov.tr) iletişim bölümünde taşra teşkilatı başlığı altında yer almaktadır.
2- T.C. vatandaşıyla evli kişiler ihlal durumlarında ikamet izni başvurusu yapabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişi; 90 güne kadar vize ihlali, süresiz ikamet izni ihlalinde bulunması halinde mümkünse çıkış yapmaya bunun mümkün olmaması halinde İlgili İlin Göç İdaresine yönlendirilmesi gerekmektedir.
3- 2 yıl X üniversitesinde eğitim gördüm. Daha sonra Y üniversitesini kazandım/yatay geçiş yaptım. İzlemem gereken prosedür nedir?
Aynı öğretim kurumunda fakülte veya bölüm değişikliği ile aynı ilde öğretim kurumu değişikliği durumunda öğrenciliğe ara verilmemesi ve süresinde bildirimde bulunulması kaydıyla mevcut ikamet izni geçerliliğini korur. Bu yabancılar bulundukları il göç idaresi müdürlüğüne 20 iş günü içerisinde bölüm/fakülte/okul değişikliğini bildirmelidir. İkamet izni öğrenim süresinden kısa ise iznin bittiği tarihten itibaren öğrenim süresi kadar uzatılır. Farklı bir ilde öğrenime devam edilecek olması durumunda öğrenime devam edilecek il valiliğince mevcut ikamet izni kesilerek yeni öğrenim süresi kadar ikamet izni düzenlenir.
4- 90 günlük değerlendirme süreci içerisinde yurtdışına çıkmak mümkün müdür?
İlk başvuruda bulunan yabancılara randevu gününde il göç idaresi müdürlüğü tarafından ikamet izni müracaat belgesi düzenlenmektedir. Uzatma başvurularında müracaat belgesi sistem tarafında otomatik olarak düzenlenir. Bu belgenin il göç idaresi müdürlüğü tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu müracaat belgesi ve harç makbuzlarının onaylı örnekleri kişilere her defasında 15 gün içerisinde dönmek şartıyla çoklu çıkış-giriş hakkı sağlamaktadır.
5- Aile ikamet iznine başvuracağım adli sicil kaydını tüm aile fertleri için mi getireceğim?
Aile ikamet izni başvurularında adli sicil kaydı destekleyici olacak şahıs için istenmektedir. İdare her zaman destekleyici belge isteme hakkına sahiptir.
6- Apostil Şerhi nedir?
Apostil şerhi bir belgenin geçerliliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan belge onay sistemidir.
7- Apostil Şerhini nereden alabilirim?
Apostil anlaşmasına taraf bir ülke vatandaşı iseniz belgeyi teslim aldığınız ülke makamlarınızdan talep etmeniz gereklidir. (Apostil Anlaşmasına taraf ülkeler listesi Adalet Bakanlığının sitesinde yer almaktadır.)
8- Apostil Şerhli bir belge ayrıca onaylatılması gerekiyor mu?
Türk Kurumlarında kullanılabilmesi için yeminli Türkçe tercümesinin noter tarafından onaylatılması gerekmektedir.
9- Arkadaşımda kalacağım , bana yanında kalacağım konusunda taahhütname verebilir mi?
3. kişinin (akraba dışında) yanında kalınacak olması halinde yanında kalınan kişinin noter onaylı taahhüdü (yanında kalınan kişinin evli olması halinde ayrıca eşinin de noter onaylı taahhüdü) aranır.
10- Çocuğuma aile ikamet izni mi almam gerekiyor?
Şartlarını taşıması taktirinde destekleyici kendisinin veya eşinin yabancı çocuğu veya 18 yaşını doldurmuş olsa bile kendisinin veya eşinin bağımlı çocuğu için Aile ikamet izni başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Aile ikamet izni şartları taşınmıyor ise amaçlarına uygun farklı bir ikamet izni için başvuruda bulunabilirler. Değerlendirme İl Göç İdaresi tarafından yapılmaktadır.
11- Değerlendirme sürecindeyken, müracaat belgesiyle çıkış yapıp, on beş günden fazla yurtdışında kalırsam herhangi bir yaptırımı olur mu?
On beş günlük sürenin aşılması halinde vize genel hükümlerine göre işlem yapılır. 10uncu madde gereğince yüz seksen günde doksan gün kalma hükmü saklıdır.
12- E-devletten alınan belgeler ikamet izni başvurularında geçerli midir?
E-Devlet üzerinden temin edilen resmi kurumlarda kullanılabilir ibareli belgeler kabul görecektir.
13- E-ikamet başvuru formunda sigorta bilgileri girilirken 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için sigorta mecburiyeti olmamasına rağmen sigorta bilgileri sormaktadır. Bu alan nasıl doldurulmalıdır?
Kısa dönem ve öğrenci ikamet izinlerinde e-ikamet sisteminde sigorta türünde 18 yaş altı ve 65 yaş üstü olanlar seçeneği seçilmelidir. Aile ikamet izninde destekleyicinin tüm aile bireylerini kapsayan geçerli bir sağlık sigortası yaptırması şarttır. Ebeveynlerinden Bağımsız geliri yada mal varlığı olmayan 18 yaşından küçük yabancıların uzun dönem ikamet izni alma imkanı bulunmamaktadır. 65 yaş üstü kişilerin ise uzun dönem ikamet izinlerinde sigorta yaptıramadıklarına dair belge getirmeleri yeterlidir.
14- Eksik belge için kaç gün süre verilir?
Eksik belgelerin tamamlanabilmesi için idarece 30 güne kadar süre verilebilir.Eksik belgelerinizi belirlenen süre zarfında tamamlamamanız halinde başvurunuz işlemden kaldırılacaktır.
15- Evli iki yabancı aile ikamet izni alabilir mi?
Evli iki yabancının aile ikamet izni müracaatında bulunmak istemesi halinde, (ülkemizde en az bir yıl ikamet izni ile kalmış olması veya çalışma izni olması kaydıyla) yabancılardan birinin diğerine destekleyici olması gerekeceğinden, bu yabancılara aynı anda aile ikamet izni düzenlenme imkânı bulunmamaktadır. Ancak destekleyici olma şartını sağlayan yabancı destekleyici olabilir.
16- Farklı bir ikamet izni türüne geçiş için uzatma başvurusu yapabilir miyim?
Yabancılar, ikamet izninin verilmesine esas olan gerekçenin sona ermesi veya farklı bir gerekçenin ortaya çıkması hâlinde, yeni kalış amacına uygun ikamet izni talebinde bulunabilir. Geçiş başvurusu olarak yapılması gerekmektedir.
17- Geçerlilik süresi sona ermiş pasaport ile ikamete başvuruda bulunabilir miyim?
İkamet izni için başvuracak yabancılarda, talep ettikleri ikamet izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmaları şartı aranır. Dolayısıyla geçerlilik süresi sona ermiş pasaport ile ikamet izni başvurusu yapılamaz. (e-İkamet sisteminden süresi geçmiş pasaport ile ikamet izni müraccatında bulunulabilir.Geçerlilik süresine yeni pasaportunuzun geçerlilik süresini yazabilirsiniz. Ancak yabancının ikamet izni değerlendirilirken talep ettikleri ikamet izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmaları şartı aranır)
18- İkamet izni almak için bankada ne kadar param olması gerekir?
Kısa dönem ve öğrenci ikamet izinlerinde idarece bilgi ve belge talep edilmedikçe yabancının beyanı yeterlidir. Aile ikamet izninde destekleyicinin, toplam miktarı asgari ücretten az olmamak üzere ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan gelirinin olması şarttır. Uzun dönem ikamet izninde ise yeterli ve düzenli bir gelirinizin olması gerekmektedir. Yeterli ve düzenli bir gelirin tespitinde ise aylık asgari ücret tutarında gelirinizin olması kabul edilebileceği gibi, gelir getiren bir taşınmazınızın bulunması, banka hesabınızda ülkemizde geçiminizi sağlamaya yeteceğine kanaat sağlayan paranızın bulunması gibi durumlar da kabul edilebilmektedir.
19- İkamet izni başvuruları ne kadar sürede sonuçlandırılır?
İkamet izni başvuruları, başvurunun işleme alınmasından itibaren en geç doksan gün içinde sonuçlandırılır. Doksan günlük süre, bilgi ve belgelerin tam olarak yetkili makama teslim edildiği tarihten başlar. Sürenin uzaması halinde yabancıya bilgi verilir.
20- İkamet izni başvurularında idare tarafından maddi gelir olarak hangi belgeler istenebilir?
Emekli tanıtım kartı ve emekli aylığı tahsis belgesi, banka hesap cüzdanı, uluslararası kredi kartı, üzerinde haciz bulunmadığı ibaresini içeren güncel onaylı gelir belgesi, kaşeli imzalı şirket yazısı, banka mevduat gelirini gösteren belge, kalacağı süre için bankada tutulan meblağı belirten belge, kira geliri söz konusu ise gayrimenkulün tapusu ve 2 yıldan eski olmayan kira kontratı, serbest meslek sahipleri için; sahibi ya da ortağı olunan firmaya ilişkin vergi levhası fotokopisi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, son 3 yıla ait vergi dairesi ya da yeminli mali müşavirlik onaylı bilanço ve gelir tablosu, cari yıl mizanı, Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt belgesi ya da faaliyet belgesi istenebilir.Gelir beyanını gösteren belgenin yurt dışından temin edilmesi halinde yeminli tercüman vasıtasıyla Türkçe tercümesinin noter onaylı örneği getirilmelidir.
21- İkamet izni başvurum için pasaport sürem ne kadar olmalıdır?