Ana Sayfa Vergi İhracattan elde edilen döviz gelirleri için alınan dönüşüm desteği K.V. puanlık indirimden...

    İhracattan elde edilen döviz gelirleri için alınan dönüşüm desteği K.V. puanlık indirimden yararlanır mı?

    10
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

    Tarih: 29.07.2024

    Sayı: E-62030549-125-….

    Konu: İhracattan elde edilen döviz gelirlerinin Türk Lirasına dönüştürülmesi kapsamında elde edilen döviz dönüşüm desteğinin Kurumlar Vergisi oranında 5 puan ind.uygulanıp uygulanmayacağı hak.

     

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, …. yılında yapmış olduğunuz ihracat nedeniyle yurda getirdiğiniz yurtdışı kaynaklı döviz gelirlerinin bir kısmının “Firmaların Yurtdışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında …. satıldığı belirtilerek, ilgili Tebliğ hükmüne istinaden döviz sahibi kurumlara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde …’si kadar verilen döviz dönüşüm desteği kazançlarının da ihracat faaliyeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve bu kazançlara kurumlar vergisi oranının 5 puan indirimli uygulanıp uygulanamayacağı hususunda Başkanlığımızın görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin yedinci fıkrasında,  “

    (7) İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 5 puan indirimli uygulanır. Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumların, dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına da bu indirim uygulanır.

    (9) Yedinci ve sekizinci fıkralardaki indirimli oranlar, bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

    Konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalara ise 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yer verilmiştir.

    Diğer taraftan, 2023/5 Sayılı “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” in “Yurt dışı kaynaklı dövizlerin Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesinde döviz dönüşüm desteği sağlanması” başlıklı 5 inci maddesinde,  (1) Yurda getirilen yurt dışı kaynaklı dövizin en az yüzde 40’ı Merkez Bankasına satıldıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmının dönüşüm kuru üzerinden Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi ve Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca Merkez Bankasına satılan tutardan daha fazla döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği sağlanır.

    …” açıklamaları yer almaktadır.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, kurumlar vergisi oranının 5 puan indirimli uygulanması şirketlerin münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançları ile sınırlı olduğundan, şirketinizin ihracat dolayısıyla elde ettiği döviz gelirlerinin dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilmesi karşılığı aldığı döviz dönüşüm desteği kazançlarına kurumlar vergisi oranının 5 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

     

     

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMedeni yağ ithal ve satışını yapanlar GEKAP tutarını faturada gösterecek mi?
    Sonraki İçerikTürkiye deki yat limanlarında yabancı bayraklı gemilere verilen hizmet gelirleri %1’lik vergi indiriminden yararlanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz