Ana Sayfa Vergi İhracatta dijital desteklerle 250 milyar dolara

    İhracatta dijital desteklerle 250 milyar dolara

    276
    0

    Yurt Dışı Lojistik Merkezleri ile ilgili yeni bir karar hazırladıklarını açıklayan Muş, “Kurulacak yurt dışı lojistik dağıtım ağları ile firmalarımızın hem maliyetleri azalacak hem de teslimat süreleri kısalacak. Böylece, e-ihracat rakamlarımız artış gösterecek” diye konuştu.
    Türkiye ekonomisi, pandemiye rağmen 2021’i yüzde 11 büyüme ve 225 milyar dolarlık rekor ihracatla kapattı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022 Şubat ayı ihracat verilerine göre, şubatta ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 25’lik artışla, 20 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber tarihin en yüksek şubat ayı ihracat rakamına ulaşıldı.
    2022 ihracat hedefinin 250 milyar doların aşılması olduğunu söyleyen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bu rakama, yeni destekler, teşvikler ve stratejik birliklerle ulaşılacağını vurguladı. “2022 yılında bu güçlü performansı sürdürüp ihracatta yeni rekorlar kırarak, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerliyoruz” diyen Muş, iç ve dış pazarlarda neler yapıldığını, bakanlığın stratejilerini, beklentilerini ve destekleri İstanbul Ticaret’e anlattı.
    FARKLI MODELLER
    Dijital dönüşümün getirdiği yeniliklerle birlikte e-ticaret alanında yeni fırsatların ortaya çıktığını anlatan Bakan Muş, dijital destekler hakkında ise şunları söyledi:
    “Bakanlığımızca, KOBİ’leri e-ticarete ve e-ihracata yönlendirmek üzere devlet yardımları, lojistik merkezleri ve ihracat bilgilendirme platformu gibi farklı alanlarda yeni projelerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konusunda çalışmalara hız vermiş bulunuyoruz. Bu kapsamda, e-ihracata yönelik devlet yardımlarını da kurguluyoruz. Farklı modeller için farklı ihtiyaçlar tespit edilerek, dijital dünyanın ihtiyaçlarını karşılayan dijital destekler verilmesini amaçlıyoruz.”
    YENİ PLATFORM
    Ticaretin yeni gerçeği olan dijitalleşme çalışmalarını yakından takip ettiklerini vurgulayan Muş, “Bu kapsamda online platformlarda da ihracatçılarımızı bilgilendiriyor, Kolay İhracat Platformu gibi anlık ulaşılabilecek akıllı robot veri kaynakları ile ihtiyaç duyacakları tüm bilgileri hizmetlerine sunuyoruz” dedi. Muş, konuşmasına şöyle devam etti: “Firmalarımızın e-ihracat pazaryerleri ve pazarlar hakkında bilgi alabilecekleri, profesyonel çözüm ortaklarının yer aldığı geniş bir bilgi bankası ve tecrübe ağına sahip e-ihracat platformunun Kolay İhracat Platformu altında hayata geçirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
    DİJİTAL EKONOMİK İŞBİRLİĞİ
    İhracatın geleneksel pazarlardaki başarısının günbegün arttığını, rotanın uzak ülkelere de çevrildiğini belirten Muş, şu açıklamaları yaptı: “Pazar çeşitliliğini sağlama yoluyla ihracatımızı artırma konusunda kararlıyız. İhracatımızın üçte ikisinin ülkemize ortalama uzaklığı 2 bin km mesafede bulunan ülkelere yapılması ve bu mesafenin dünya ortalamasının gerisinde kalmasından hareketle ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ çalışmalarını başlattık. Belirlenen, 18 ülkeye yönelik mal ve hizmet ihracatının artırılması, ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi, dijital ekonomi alanında işbirliklerinin oluşturulmasını hedefleyen Eylem Planları çalışmalarında artık son aşamadayız.”
    YURT DIŞI LOJİSTİK MERKEZLERİ
    Ülkelerin lojistik kabiliyetlerinin dış ticarette her zamankinden daha fazla belirleyici bir unsur haline geldiğini söyleyen Bakan Muş, “Ülkemizin sürdürülebilir ihracat büyümesini yakalaması ve rekabet gücünün artmasının en önemli koşullarından birinin lojistik sektörünün gelişmesi olduğuna inanıyoruz.” dedi.
    Bakan Muş, şunları kaydetti: “Bu kapsamda, lojistik ve taşımacılıkla ilgili olarak gündemimizde ön sıralarda olan çalışmalarımızdan biri olan; ihracatçılarımızın tedarik ve dağıtım zincirlerinin verimliliklerini artıracak, ihraç ürünlerimizin yeni pazarlara en etkin yoldan ulaştırılmasını sağlayacak Yurt Dışı Lojistik Merkezlere ilişkin çalışmalarımızdır.”
    YENİ DÜZENLEME
    Yurt Dışı Lojistik Merkezlerin Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 14 Ekim 2020 tarihinde yayımlandığını hatırlatan Muş, destek mevzuatının daha etkin bir şekilde kullanılması için mevzuatta bir revizyon gerçekleştirilmesinin faydalı olacağını söyledi. Bakan Muş, “Bu kapsamda, yeni bir düzenlemenin yapılmasına karar verilerek ‘Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Hakkında Karar’ taslağını hazırladık” dedi.
    Bakan Muş, tedarik zincirinin önemli bir bileşeni olan Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının (YLDA) baştan sona bir sistem olarak ele alınıp destekleneceğini de vurguladı.
    YAKIN ZAMANDA YAYIMLANACAK
    Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları için hazırlanan yeni karar taslağında tamamen yeni bir yaklaşım benimsendiğini ifade eden Muş, şöyle devam etti: “Yeni karar taslağında, ilk üreticiden nihai tüketiciye kadar olan süreç bir bütün olarak ele alınıyor. Lojistik tesisler ile entegre çalışacak dağıtım ağı ve bu ağın işletilmesine yönelik yük konsolidasyonunu sağlayarak uçtan uca tüm lojistik sürecini yönetecek bilişim sistemleri de destek kapsamına dahil ediliyor.” Mehmet Muş, yeni kararın en kısa sürede yayımlanmasını planladıklarını söyledi.
    NAVLUN BORSASI
    “Türkiye’de yerleşik lojistik firmalarımızın da yurt dışında kuracakları lojistik merkezler için öngörülen desteklerden yararlanabilmelerini sağlıyoruz” diyen Bakan Muş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca Bakanlık tarafından uygun görülen navlun borsalarının kurulumu ve teknik altyapısının oluşturulmasına yönelik giderlerin de destek kapsamına alınmasını öngörüyoruz. Sonuç olarak, yürürlüğe koyacağımız yeni karar ile birlikte işlerliği ve etkinliği artırılmış bir destek mekanizmasının devreye alınmasını sağlamış olacağız.”
    E- İHRACAT ARTACAK
    Kurulacak olan Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları’nın pandemi ile birlikte ciddi oranda artan e-ticaret ve e-ihracat için de elzem olduğunun altını çizen Bakan Muş, “Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları ile taşıma, depolama/stok, yükleme, boşaltma, sevkiyat, kargo birleştirme, dağıtım gibi faaliyetler kümelendirilerek gerçekleştirileceği için firmalarımızın hem maliyetleri azalacak hem de teslimat süreleri kısalacak. Böylece, müşteri memnuniyeti artacak ve e-ihracat hacmimiz de büyüyecek. YLDA’ların lojistikle ilgili ihtiyaç duyulabilecek birçok konuda hizmet ve destek sağlayacak olması, önümüzdeki dönemde pazara dahil olmak isteyen e-ticaret girişimcilerimizi de olumlu yönde teşvik edecek” mesajını verdi.
    REFİKLİK MODELİ ÖRNEK OLABİLİR
    “Ülke olarak ihracattaki hedeflerimizden biri de katma değerli ürün ihracatı ile yüksek ihraç birim fiyatlarına ulaşmak” diyen Bakan Mehmet Muş, ihracat pazarlarında belirleyici olan unsurların başında fiyat ve kalitenin geldiğini söyledi. Muş, F-TR Furniture Partners’ın mobilya sektöründe katma değerli ihracatın artırılması misyonuyla kurulduğunu da hatırlattı. Muş, “Bu çalışmaların ihracatımıza gelecekte sağlayacağı katkılarını izlemeye devam edeceğiz. Bilhassa büyük alıcıların büyük montanlı taleplerini karşılayacak güçlü bir modeli benimseyen söz konusu inisiyatifin çalışmaları kapsamında kaydedilecek olan başarılı sonuçlar, eminim ki diğer sektörlere de örnek teşkil edecek” değerlendirmesinde bulundu.
    SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ İÇİN YENİ ÇALIŞMALAR
    Bakan Muş, sektörel dış ticaret şirketleri hakkında şunları söyledi: “İhracatın dinamik yapısını da göz önüne alarak piyasalarda ihracatçı firmaların ihtiyaç duyacağı yeni mekanizma ve desteklerin kurgulanması için çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız, hem mevcut destek sistematiklerinin revize edilmesini hem de yeni destek mevzuatının gündeme alınmasını içeriyor. İhracatçılarımızın aralarındaki işbirliğini; elektronik ticaret, yeşil ekonomi ve kurumsal sosyal sorumluluk, küresel tedarik zincirleri, vergilendirme, finansman, lojistik ve pazarlama başta olmak üzere dış ticarete dair birçok alandaki fırsat ve tehditler çerçevesinde geliştirmek suretiyle ihracatı artırmayı amaçlıyoruz. Sektörel dış ticaret şirketlerimizin de bu alanda daha yetkin şekilde faaliyet göstermeleri için teknik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
    İGE’DE KREDİ LİMİTİNİ ARTIRABİLİRİZ
    Bakan Muş, “Sadece ihracatçıların erişimine açık olan İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE A.Ş.) ile ihracatçılarımızın en büyük sorunu olan kredide kefalet sorununun ortadan kaldırılmasını bu sayede krediye erişim maliyetinin düşmesini ve ihracatımızın tabana yayılmasını amaçlıyoruz. İhracatçı birliklerinin yedek akçeleri ve 61 ihracatçı birliğimizin İGE’ye ortak olmasıyla birlikte firma sermayesi yaklaşık 1.5 milyar TL’ye yükseldi” dedi.
    Muş, şöyle devam etti: “İGE, bu ay faaliyete geçirilerek ihracatçılarımızın finansmana erişim sorununun giderilmesine katkıda bulunacak. İlk etapta 20-30 milyar TL’lik bir kredi hacmi sağlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılacak protokol ile Hazine garantisi alınması halinde bu miktarın da artırılabileceğini değerlendiriyoruz.”


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhracatçılara 22 milyar TL’lik yeni paket
    Sonraki İçerikKonuta, ticarete, tarıma İndirimli elektrik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz