İhracat yapanların, finansmana erişim imkanlarını genişletmek için kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE A.Ş.), 1 Mart’ta faaliyete geçti. İGE A.Ş. tarafından KOBİ niteliğindeki ihracatçılara yönelik ‘Özkaynak Destek Paketi’ uygulanacak. Paket, kredibilitesi olmakla birlikte teminat yetersizliği nedeniyle finansmana erişmekte zorlanan KOBİ niteliğindeki ihracatçılara, İGE A.Ş. öz kaynaklarından verilecek kefaletler yoluyla Eximbank tarafından kredi kullandırılmasının sağlanması için hazırlandı.
BAŞVURU SÜRESİ
Paketle, toplam 22 milyar liralık kredi hacmi oluşturulması hedefleniyor. İhracatçılar, 31 Mayıs’a kadar imkan için başvuru yapabilecek. Pakette kredi üst limiti 10 milyon lira olarak belirlenirken ürün vadesi de azami 12 ay olacak. Kredi, nakit Türk lirası ya da yabancı para türünde verilebilecek. Bu paketten yararlanmak için 1.000 liralık başvuru ücreti belirlenirken, 6 aya kadar yüzde 0.5, üstü için yüzde 1 kefalet komisyonu uygulanacak. Genel şartları belirlenen paketle ilgili koşullar ve talep edilen belgeler Eximbank tarafından duyurulacak. Pakete başvurular da Eximbank aracılığıyla yapılacak.
TEMİNAT SORUNUNA ÇÖZÜM
İGE A.Ş., ihracat kredileri için kefalet vermek üzere Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Eximbank’ın öz kaynaklarıyla Ekim 2021’de kurulmuştu. İGE A.Ş.’de, ihracatçı birliklerinin yüzde 86.7, TİM’in yüzde 8.3, Eximbank’ın yüzde 5 ortaklık payı bulunuyor. Ticaret Bakanlığı’ndan İGE A.Ş.’nin faaliyete geçmesine ilişkin yapılan açıklamada, “İGE A.Ş. ile teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimleri kefalet suretiyle sağlanacak. İhracatçılar artık kredi almak için gayrimenkulünü, fabrikasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. İhracatçı birlikleri üzerinden gerçekleştirilen ihracat işlemlerinden belli oranlarda yapılan kesintilerin de şirketin sermayesine aktarılmasıyla
İGE A.Ş.’ye ilave sermaye katkısı sağlanarak, sürekli güçlü bir finansal yapı içinde olması ve böylece kendini yenileyen bir sermaye yapısı oluşturulması, ihracatçılarımıza sürekli ve etkin bir şekilde hizmet verilmesi amaçlanmaktadır” denilmişti.
Kaynak: İTO Haber
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.