Ana Sayfa Vergi İhracat Faturalarında Kur Yazılması Zorunlu Mu?

    İhracat Faturalarında Kur Yazılması Zorunlu Mu?

    Yurt dışındaki müşteriler için düzenlenecek, ihracata ilişkin dövizli faturalarda Türk Lirası cinsinden karşılığının gösterilme şartı aranmadığı için kur bilgisi gösterimi zorunluluğu bulunmamaktadır.

    163
    0

    Mükellefim yabancı bir firmaya hizmet vermiş ve ödeme için dolar üzerinden olacak fakat ödeme vadeli olduğu için mükellef kur belirtmeden fatura kesmek istemektedir böyle bir durumun mümkün müdür?

    Faturalar Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir.

    Firmaların yurt içi ve yurt dışındaki müşterileri adına farklı döviz cinsleri ile fatura düzenlemeleri mümkündür.

    Yurt dışındaki müşteriler için dövizli faturalarda Türk Lirası cinsinden karşılığının gösterilme şartı aranmaz.

    Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 26.06.2021 tarihinde yapılmış olan duyuru kapsamında, yurt içindeki müşteriler için, Türk Lirası dışında başka bir para birimi (Yabancı para) ile düzenlenen e-Arşiv ve e-Faturalar için “Döviz Kuru” bilgisinin belirtilmesi zorunlu kılındı.

    Ek olarak zorunluk e-Fatura/e-Arşiv Fatura Uygulama Kılavuzuna göre 1 Eylül 2021 tarihi itibarıyla söz konusu değişiklikler uygulamaya alındı. Böylelikle e-fatura üzerinde yer alan mal veya hizmet bedellerinin Türk Lirası dışında başka bir para birimi (Yabancı para) ile gösterilmesi halinde düzenlenen e-Arşiv ve e-Faturalar için “Döviz Kuru” bilgisinin belirtilmesi zorunludur.

    1 Eylül 2021’den sonra döviz kuru bilgisi olmayan e-fatura veya e-arşiv faturalar şematron kontrolünden geçemeyeceğinden düzenlenemeyecektir. Ticari faaliyetlerini aksamaması için firmaların dövizli faturalarında bu zorunluluğu yerine getirmeleri önem taşıyor.

    İhracat faturaları için kur bilgisi kullanımı zorunluluğu

    Yurt dışındaki müşteriler için düzenlenecek, ihracata ilişkin dövizli faturalarda Türk Lirası cinsinden karşılığının gösterilme şartı aranmadığı için kur bilgisi gösterimi zorunluluğu bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİki Ayrı İş yerinde 15’er Gün Çalışan Kişi Asgari Ücret Vergi İstisnasından Ayrı Ayrı Yararlanır Mı?
    Sonraki İçerikBaşkası Adına Olan Elektrik Faturası Şirkete Gider Olarak Dikkate Alınır Mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz